Un nou accident fatal cu Tesla în SUA: nimeni nu se afla la volan. Musk neagă acuzaţiile

20 Aprilie 2021, 10:07
Denis Godorozea
Un accident mortal cu implicarea electromobilului Tesla a avut loc în SUA. Accident ce demonstrează că omenirea nu este pregătită pentru un pilot automat avansat la ora actuală, din cauza automobiliştilor inconştienţi, care ajung victime în asemenea accidente. În urma impactului cu un copac Tesla Model S a ars complet, iar salvatorii au constatat că nimeni nu se afla la volan.
Accidentul a avut loc pe o şosea din statul american Texas. Electromobilul a intrat într-un viraj cu viteză excesivă, motiv din care a derapat de pe carosabil şi s-a izbit violent de un copac, după care a luat foc. Salvatorii şi pompierii au avut nevoie de aproximativ 4 ore pentru a potoli flăcările, după care să constate decesul celor două persoane aflate la bord. Culmea este că nici unul din cei doi bărbaţi decedaţi nu se afla la volan — unul pe scaunul pasagerului faţă şi cel de-al doilea pe bancheta spate. Respectiv, oamenii legii au presupus că în momentul impactului electromobilul rula cu pilotul automat inclus.
Din nefericire, acest accident este doar unul dintre cazurile tragice în care automobiliştii inconştienţi abuzează de tehnologiile de pilot automat pentru aventuri dubioase, riscând să părăsească locul şoferului chiar în mers, deşi până şi sistemul avansat livrat de Tesla obligă şoferul să monitorizeze situaţia din trafic şi să intervină în caz de necesitate. Ei bine, cazul a ajuns imediat în atenţia presei şi publicului, astfel cei de la Tesla s-au văzut nevoiţi să se implice în investigaţie şi vină cu o reacţie. Cu o replică pe marginea cazului a venit chiar Elon Musk, care a anunţat prin intermediul contului său de Twitter că în momentul producerii accidentului maşina nu avea, de fapt, pilotul automat inclus! Deci, fie victimele nu s-au asigurat că au activat sistemul, fie au ignorat solicitările de a prelua controlul asupra maşinii.
Cel puţin teoretic, accidentul putea fi evitat dacă unul dintre cei doi aventurieri s-ar fi aflat la volan atunci. Iar cazurile nenumărate în care automobiliştii riscă să părăsească scaunul şoferului atestă doar că oamenii nu prea sunt pregătiţi să utilizeze asemenea sisteme avansate, care sunt încă departe, totuşi, de un sistem de condus complet autonom. Oare nu sunt suficiente cazurile tragice în care din motive similare au decedat zeci de persoane? Pe cealaltă parte, poate ar fi necesar ca producătorii acestor sisteme să lanseze campanii mai ample de informare şi să nu prea menţioneze aceste tehnologii în campaniile de marketing? Or, mesajele publicitare de genul "Tesla are acum pilot automat" sunt mai mediatizate, nu şi acele avertismente menţionate în colţurile de jos ale paginii cu font de mici dimensiuni.
1
1,917
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!