Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Are 45 de ani, un V8 imens şi o istorie strălucită: un Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 impecabil, scos la vânzare în Elveţia

28 Aprilie 2021 - 19:28
Ilie Toma
Au fost vremuri în care Mercedes-Benz adora să proiecteze maşini de o calitate cu mult peste aşteptări, cu mult peste necesităţile curente, pentru ca acestea să tot reziste în timp, iar la interior fiecare material atins era moale, bine gândit, asamblat aşa cum nu vedeai la alte mărci. Tocmai de asta, modele mărcii pe atunci erau pur şi simplu venerate.
Iar printre ele, modelul ăsta avea un loc de supremaţie absolută, ambiţioasă, un pic demenţială chiar. Generaţia asta de Mercedes-Benz S-Class, numită pe atunci 450 SEL, cu numele de cod W116, se lansase în anul 1972, iar în 1973 venise şi marea criză a petrolului. Cererea pentru maşini cu motoare mari scăzuse drastic pe principalele pieţe ale lumii, dar asta n-a împiedicat inginerii Mercedes-Benz să dezvolte cel mai mare motor V8 al lor, de 6.9 litri, pentru a-l lansa în 1975. Pentru S-Class bugetul era practic nelimitat!
Aşa că maşina despre care vorbim noi azi şi care a fost scoasă la vânzare în Elveţia, e tocmai o asemenea bijuterie de 450 SEL cu motor V8 imens de 6.9 litri! E vorba de motorul M100, aspirat natural, care livra aici 286 CP şi 550 Nm! Imaginează-ţi că în anul 1976, când fusese produs acest exemplar, acceleraţia sa de la 0 la 100 km/h era de doar 7.4 secunde! Nu în zadar maşina asta e considerată azi nu doar predecesorul moral al lui S-Class, ci al modelelor S 63 AMG şi S 65 AMG. A fost, deci, o maşină super adorată şi exclusivistă, tocmai de asta în istorie s-au produs numai 7,380 exemplare de 450 SEL 6.9!
Exemplarul ăsta a fost livrat în anul 1976 în Elveţia şi tot în aceeaşi ţară a stat până astăzi, vreme de 46 de ani! Fusese dotat generos încă de atunci, cu sistem de aer condiţionat, cu acoperiş panoramic, iar cutia automată cu 3 trepte era standard pentru motorizarea asta. Paradoxul e că acest Mercedes-Benz elveţian are adunaţi pe bord numai 127,500 km în toţi cei 45 de ani. De fapt, poate nici ăsta nu e cel mai mare paradox, ci istoria sa strălucită şi transparentă, documentată până la fiecare vizită la service, fiecare lucrare! Trebuie să fii un om extraordinar de pedant şi să-ţi adori maşina enorm de mult ca să-i aduni decenii la rând toate actele şi invoice-urile asociate ei!
Sunt zeci de acte pe care am putut să le vedem la acest Mercedes-Benz, ba chiar şi numele tuturor proprietarilor, adresele lor de domiciliu şi, fireşte, vizitele la service şi lucrările la maşină. Ca să spunem cele mai importante lucruri, Mercedesul a fost înmatriculat în august 1976 prima dată, iar Alfred, primul său proprietar din Carabietta, din sudul Elveţiei, l-a exploatat într-un ritm relativ normal la început. Primul service a fost făcut la 720 km, apoi, în 1977, maşina avea deja 7,963 km pe bord, pentru ca-n 1978 să adune 13,930 km. Următorii ani ea a mers şi mai mult, la vizita din 1979 ea având 31,320 km, iar în 1980 — deja 45,146 km. De fiecare dată, uleiul de motor turnat pe atunci de service-ul oficial Mercedes-Benz era Castrol GTX2.
Către anul 1982, maşina avea deja peste 62,000 km parcurşi, iar de aici încolo ritmul de exploatare a scăzut simţitor. În 1986 maşina şi-a schimbat proprietarul, iar plăcuţele cantonului Ticino au fost înlocuite cu cele din Berna, iar de aici au mai urmat schimbări de proprietari, cu toţii exploatând foarte puţin acest model.
O viaţă mai mult de garaj a durat până în anul 2001, când maşina a ajuns în mâinile unui proprietar, pe nume Artur, din cantonul Fribourg, nu departe de Berna. Acest proprietar a ţinut cu adevărat să aducă Mercedesul din nou la condiţie de showroom, or, a făcut o listă enormă de lucrări pe parcursul primilor ani, atât la suspensia pneumatică a maşinii, cât şi la o mulţime de mici detalii, atât mecanice, cât şi estetice. Invoice-urile recepţionate pe numele lui Artur variază de la circa 180 de franci până la o mie, două mii, patru mii şi chiar peste 5,000 franci elveţieni, iar ele sunt multe la număr! Se vede că omul îşi trata deja maşina sa în anii 2001-2002 ca o bijuterie de colecţie. Apropo, în 2001 Mercedesul avea 116 mii km pe bord adunaţi, iar în 2004 — 124 mii.
Iar în următorii ani până azi, acest Mercedes-Benz a stat deja mai mult ca o piesă de colecţie, ieşind doar la scurte promenade de plăcere, or, din 2004 şi până azi maşina a mai adăugat la bord doar 3,000 km. Totuşi, ea e în condiţie perfectă şi poate fi scoasă oricând. În video-ul de mai jos, spre exemplu, ea a fost oferită în toamna anului trecut unei publicaţii auto din Elveţia, specializată în maşini clasice, care a condus-o şi a savurat-o prin peisajele Elveţiei. Deşi e în germană cu dialect elveţian, includem şi noi video-ul de mai jos, pentru că el permite vizualizarea maşinii în mişcare şi ajută mult la conştientizarea stării de adevărată bijuterie a acestui Mercedes-Benz.
Ei bine, şi cât costă azi acest exemplar de 45 de ani, scos la vânzare în Elveţia? Preţul său fix, nenegociabil, e de exact 48,000 franci, ceea ce ar fi cam 44,000 euro. Dacă-şi merită sau nu banii, spune-ne tu, noi îţi putem doar confirma că exemplarul ăsta e cu adevărat o bijuterie din cele autentice, nu restaurate la un ideal artificial, ci păstrate în mod excepţional într-o stare perfectă de-a lungul timpului!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter