(VIDEO) Asta e Dacia 1300 românească, care a devenit vedetă de filme în SUA

11 Aprilie 2021, 20:33
Ilie Toma
Ţi-ai imaginat vreodată cum se aleg maşinile pentru tot soiul de filme, în care acţiunea are loc fie în altă perioadă de istorie, fie într-o cu totul altă locaţie, iar modele ce figurează trebuie să reflecte locul şi timpul acţiunii? Ţi-ai imaginat că există o Dacia 1300 clasică, care a devenit deja vedetă de filme în SUA şi e foarte probabil că ai şi văzut-o în vreuna din peliculele de la Hollywood?
Ei bine, asta e Dacia 1300 vedetă în filmele americane, care aparţine lui Eduard Palaghiţă, un român din Braşov, care s-a stabilit în SUA încă în 1995. Unii dintre voi probabil au acum un sentiment de deja-vu şi-şi zic: păi asta e Dacia aia din sesiunea foto de pe străzile pustii din New York, pe care am văzut-o în primăvara anului 2020, primele imagini fiind publicate chiar de proprietarul ei pe pagina dedicată acestei maşini, Dacia 1300 New York. Aşa e, e aceeaşi Dacia, şi aparţine aceluiaşi român. Doar că atunci nu ştiam despre cariera cinematografică fascinantă a acestei maşini!
Totul a început în februarie 2017, atunci când frumoasa Dacie 1300 restaurată, produsă în 1977, şi-a jucat primul său rol în renumitul serial The Americans. Ea şi-a făcut apariţia în Episodul 1 al sezonului 5, iar acolo a primit plăcuţele de înmatriculare sovietice cu inscripţiile Т 7928 ОД, figurând în scenele filmului alături de alte modele comuniste consacrate — o Volga GAZ-21, Lada 2106 şi chiar un ZAZ dintre primele ediţii. Proprietarul Daciei, Eduard, a binevoit să ne şi expedieze câteva poze de la filmări.
Imagini cu Dacia şi alte maşini filmându-se în pelicula The Americans
Cea mai spectaculoasă apariţie a Daciei 1300 româneşti avea abia să urmeze, însă. În februarie 2018 ea s-a filmat pentru serialul Gotham, disponibil şi pe Netflix. Maşina românească apare în sezonul 4, episodul 20, aproximativ la minutul 06:55, în scena în care răufăcătorii vin să atace secţia de poliţie a celor din Gotham, cu un sicriu pus deasupra.
Captură de film din Gotham

Episodul ăsta a fost văzut de milioane de oameni la prima sa apariţie, apoi de zeci de milioane mai târziu, prin serviciile de streaming, dar întrucât Dacia e filmată de sus şi dintr-o parte, puţini şi-au dat seama că e vorba de o Dacie şi nu de un Renault, tocmai de asta fascinanta apariţiei a modelului românesc a rămas practic neobservată chiar şi pentru cei din România. Proprietarul Daciei 1300, însă, acelaşi Eduard Palaghiţă, ne-a oferit încă un set de imagini suplimentare din ziua filmării. Fireşte, maşina avea plăcuţe de înmatriculare din imaginarul oraş Gotham.
În august 2019 actriţa oranj, adică Dacia 1300 despre care vorbim azi, a mai avut un rol, de această dată într-un serial cu spioni — The Blindspot. Era vorba de sezonul 5 al acestui serial, care a fost lansat în primăvara anului 2020. Şi acolo Dacia şi-a luat un rol de maşină din blocul estic, cu plăcuţe de înmatriculare specifice. Şi de aici avem o poză oferită de Eduard, dar filmările s-au petrecut cu mare secret, şi asta e unica poză pe care producătorii de film i-au oferit-o atunci, în 2019. În calitate mai bună o puteţi vedea deja în sezonul 5 al filmului propriu-zis.
Ei bine, între timp, Eduard şi-a mai îmbogăţit colecţia cu o maşină românească, un Aro 24, pe care l-a prezentat pe pagina sa în decembrie 2020 şi despre care noi am scris atunci. Exemplarul e un prototip, de fapt, cu care producătorul experimenta în acei ani ideea de export în SUA, automobilul ăsta având un motor de Ford şi neavând un număr de caroserie sau număr de motor ştanţat, întrucât era un prototip. Asta i-a dat bătăi de cap la înmatriculare în SUA, dar până la urmă maşina a fost admisă, iar Eduard a plătit cam 3,000 dolari taxe de import pentru ea. Aşa că acum şi Aro defilează pe străzile New York-ului, atrăgând privirile ca un magnet.
Şi n-am adus în zadar vorba de acest Aro, pentru că şi el a avut acum ocazia de a primi primul său rol cinematografic, alături de surata Dacia 1300. Ambele maşini ale lui Eduard s-au filmat acum, la început de aprilie, pentru serialul The Bull, însă episodul în care ele figurează va apărea abia în circa 3 săptămâni, fiind vorba, cel mai probabil, de sezonul 5, episodul 13 sau 14. De această dată, atât Dacia, cât şi Aro, au primit plăcuţe de înmatriculare ruseşti. Din nou, avem câteva poze de la filmări, oferite cu bunăvoinţă de Eduard.
Ei bine, având toate aceste apariţii cinematografice, care au transformat această Dacia 1300 într-o actriţă cu carieră şi avându-l deja şi pe Aro păşind pe aceleaşi urme, ne-a intrigat să aflăm cum de s-a întâmplat ca aceste maşini românesc să tot fie ochite şi solicitate de atâţia producători de film. Secretul e în faptul că românul din Braşov, stabilit la New York, deţine o companie, Wheels for Reels, a cărei activitate e exact asta — să furnizeze vehicule de toate felurile şi toate cerinţele pentru filme. Cele două maşini ale sale apar atunci când scenariul solicită asemenea modele, dar în rest, Eduard asigură prezenţa a mult mai multor modele în filmele americane.
Spre exemplu, ne-a povestit Eduard, chiar săptămâna asta a fost contactat de un producător de fim cu solicitarea de le găsi urgent maşini cu volan pe dreapta. Aveau nevoie de 15 asemenea automobile, şi producătorii găsiseră doar 5 maşini în două săptămâni de căutări. Eduard le-a mai găsit încă 8 maşini în numai două zile! Din păcate Dacia sau Aro n-au volan pe dreapta, că ar mai fi primit şi ele un rol aici. Dar aşa e cu industria asta, scenariile cer maşini foarte specifice de multe ori!
Cea mai admirabilă parte este că un model clasic românesc, precum Dacia 1300, iar acum şi Aro 24, au reuşit să apară în atât de multe producţii renumite, graţie entuziasmului şi perseverenţei prorpietarului său român, Eduard Palaghiţă! Iar fascinanta lor poveste şi carieră cinematografică e abia la început, în plină ascensiune!
1
4,009
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!