(VIDEO) Cea mai tare motocicletă a momentului e un Triumph cu motor de 2.5 litri şi acceleraţie de hypercar

18 Aprilie 2021, 13:02
Ilie Toma
Deşi pe parcursul istoriei a trecut de multe ori prin probleme şi pauze care-i puneau sub semnul întrebării existenţa, marca britanică Triumph e în continuare una din cele mai respectate în rândul pasionaţilor de vehicule pe două roţi. Iar de ceva vreme încoace motocicleta de top a acestei mărci se face tot mai dominant simţită, astfel încât astăzi putem spune cu curaj că anume ea e cea mai tare motocicletă a momentului.
Îi spune Triumph Rocket 3 şi a fost pentru prima dată prefaţată în vara anului 2019, urmând să ajungă în mâinile primilor cumpărători în 2020. Noul Rocket 3 venise drept un succesor pentru modelul Rocket III, scris cu cifre romane, lansat încă în 2004. Pe atunci, modelul din 2004 debutase cu un motor de 2.3 litri şi devenise motocicleta cu cel mai mare propulsor din lume. Acum, însă, la aproape două decenii distanţă, Triumph a mai prins la experienţă şi curaj de a duce lucrurile şi mai departe.
Noul Triumph Rocket 3 e o motocicletă cu un design senzaţional, care îşi face efectul imediat şi care îşi câştigă imediat identitatea prin cele două faruri de mărime identică, dar şi conturul vizibil al radiatorului şi cele 3 ţevi de eşapament ce ies paralel din motor.
Iar motorul e marele deliciu al acestei motociclete fascinante. Într-o epocă în care sub capotele maşinilor avem motoare de 1.0 litri, 1.2, 1.4, sau maxim 2.0 litri în cele mai multe cazuri, şi până şi divizia AMG ne anunţă, spre exemplu, că viitorul Mercedes-AMG C63 va avea propulsor de 2.0 litri, ajutat de un electromotor, motocicleta asta britanică a debutat cu un motor de 2.5 litri, sau 2,498 cm cubi, dacă e să fim mai exacţi! Da, acesta e din nou cel mai mare motor pus pe vreo motocicletă de serie din lume! Imaginează-ţi cum va fi să răspunzi la întrebarea „ce motor are?”, când vei spune, modest, „doi virgulă cinci litri”, şi vei vedea ochii cât cepele pe faţa interlocuitorului.
Iar cilindreea asta dă şi efecte magnifice în condus. Motorul e unul cu 3 cilindri, că nu în zadar se fac văzute cele trei ţevi de eşapament. Acesta dezvoltă 167 CP şi 221 Nm cuplu maxim, iar să ai o asemenea putere pe o motocicletă e pur şi simplu demenţial. Şi nu, motocicleta nu e excesiv de grea, cum te-ar putea face să crezi designul ei. Cântăreşte cam 290-295 kg, deci e cu 50 kg mai uşoară decât BMW R18, spre exemplu.
Mai mult ca atât, Triumph Rocket 3 are o cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiajul căreia are şi un sistem de management al cuplului, iar forţa imensă e transmisă roţii spate printr-un cardan, evident. Numărul mai mare de trepte face posibilă etajarea lor corectă atât pentru o acceleraţie rapidă, cât şi pentru călătorii lungi. Iar la acceleraţie, motocicleta asta e de-a dreptul nebună!
Atunci când au lansat-o, britanicii n-au anunţat timpul de acceleraţie, punând cumva accent mai mult pe plăcerea de condus, iar fanii cu început a specula cu ghicirea cifrei de acceleraţie de la 0 la 100 km/h. În fine, în 2020 cei de la Triumph au dus motocicleta lor pe un circuit sportiv, pentru a măsura această cifră. Pentru ca experimentul să fie şi mai spectaculos, au pus alături şi un McLaren 720S, model care poate accelera de la 0 la 100 km/h în numai 2.9 secunde.
În cât timp a accelerat motocicleta cu cel mai mare motor din lume, deci? Ei bine, mai rapid decât hypercar-ul! Acceleraţia de la 0 la 60 mile pe oră a fost de 2.73 secunde, iar cea de la 0-100 km/h a fost de 2.89 secunde, pe care o putem rotunji la 2.9 secunde! Iar cu asta, Triumph Rocket 3 mai setat un record pentru compania britanică, devenind oficial cea mai rapidă motocicletă produsă de ei vreodată şi alăturându-se celor mai rapide modele din lume. Modul în care Triumph prinde această viteză, însă, e cu mult mai special şi mai savuros decât o face o japoneză precum Suzuki Hayabusa sau Kawasaki, însă, aşa că noi zicem că cifra asta nu face decât să-i confirme că, luându-i în consideraţie toate calităţile, Triumph Rocket 3 chiar e cea mai tare motocicletă a momentului!

Tu ce părere ai?
0
6,632
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!