(VIDEO) Cum arată şi cum sună BMW X5 E53 Le Mans cu motor V12 şi peste 700 CP

17 Aprilie 2021, 14:12
Ilie Toma
Despre faptul că BMW X5 E53 şi-a obţinut deja statutul de legendă printre fanii BMW, putem fi de acord cu toţii. Însă foarte puţini ştiu că în acele vremuri, când generaţia E53 se producea în mod curent, a existat şi un asemenea X5, cu motor V12 sub capotă!
Nu, n-a fost un model de serie, ci un exemplar construit într-o singură unitate în anul 2000, ca un soi de experiment. Sub capotă a fost pus motorul V12 cu numele de cod, S70/3, doar că el a fost modificat aşa cum ai modifica o maşină pentru cursa de la Le Mans, pentru performanţă şi rezistenţă maximă, numindu-se deja P75. Aşa că motorul nu are nici un filtru în sistemul de evacuare, doar ţevi late şi drepte, ceea ce face ca motorul să nu întâmpine nici o rezistenţă, dar şi să sune absolut nebuneşte. Dacă ai merge azi cu maşina asta într-un oraş, ai trezi toţi locuitorii!
Motorul produce peste 700 CP, fiind chiar mai puternic decât versiunea pentru curse Le Mans a aceluiaşi propulsor. Maşina asta a fost folosită de pilotul Hans-Joachim Stuck pentru a stabili un nou record pe Nurburgring, parcurgând circuitul în 7 minute şi 49 secunde, record care a rezistat foarte mult timp nedoborât. Apropo, motorul iubea atât de mult turat, încă dacă-l operai la sub 4,000 rpm, bateria nici nu se încărca!
La interior nu era mare lucru, doar un scaun scoică pentru şofer, cu carcasă de siguranţă şi lucruri necesare pe un circuit.
Noi avem şi o legătură specială cu acest unic exemplar de BMW X5 E53 Le Mans. Şi asta pentru că l-am văzut pe viu în Austria, pe Salzburg Ring, în 2009, la primul test drive internaţional la care participaserăm vreodată noi, ce de la PiataAuto.md. Pe atunci eram nişte tineri verzi, proaspeţi în breasla asta, dar fascinaţia de a vedea acest bolid era la fel de mare precum e şi azi. Mai ales să-l auzi urlând la turaţii mari!
Pornirea acestui BMW X5 E53 e cel mai magnific lucru, însă. Cei de la BMW Classic au oferit de curând un asemenea deliciu auditiv, printr-o demonstraţie video, pe care o şi includem mai jos.
0
3,515
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!