(VIDEO) Cum se întâmplă adormirea la volan, pe exemplul unui caz din SUA

16 Aprilie 2021, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Adormirea la volan din cauza oboselii e una din cauzele principale ale accidentelor peste tot în lume. Însă de cele mai multe ori oamenii îşi imaginează că adormirea poate surveni doar pe timp de noapte şi doar în cazul unui condus monoton de traseu, iar şoferul cumva ar ignora prea mult timp senzaţia de somn, pentru a ajunge la momentul în care ochii i se închid şi acesta adoarme.
De multe ori, totul se întâmplă mult mai rapid, însă, şi momentul crucial poate surveni şi în condiţii de oraş sau trasee scurte, şi nu neapărat după un condus lung şi monoton. Ba chiar unii şoferi pot fi relativ apţi de a conduce într-un minut, iar peste numai 1-2 minute sunt învăluiţi de surmenaj şi pot adormi exact în acel moment, deşi două minute mai devreme părea că au situaţia sub control.

Un asemenea caz de adormire subită la volan, descris mai sus, a fost surprins de o cameră de bord din orăşelul Fayetteville, statul Carolina de Nord, SUA. Şoferul, în care era camera de bord, mergea în spatele unui pick-up Chevrolet. Acesta a întors regulamentar la intersecţie, deşi a oprit nenecesar la culoarea verde, înainte de a-şi continua deplasarea. Ulterior, pick-up-ul şi-a continuat absolut normal drumul pe un traseu de două benzi preţ de circa 40 secunde, până când a început să taie niţel din traiectoria drumului, călcând liniile din interiorul virajelor. Peste câteva secunde pick-up-ul se tot apropia de marginea drumului, apoi traiectoria părea să revină la normal, până când la exact 1 minut după ce pornise din intersecţia sus-menţionată, şoferul pick-up-ului a adormit, iar maşina sa a luat-o spre acostament, trecând la câţiva centimetri de un stâlp. Acesta s-a trezit imediat şi a reuşit să readucă pick-up-ul pe carosabil, fără a provoca un accident.
La câţiva zeci de metri, şoferul de pick-up a intrat în prima parcare disponibilă. Cel care mergea din spate, l-a urmat pentru a-l întreba dacă nu are nevoie de ajutor medical. Şoferul pick-up-ului i-a spus că a adormit pe câteva clipe, din cauză că e extrem de obosit după nenumărate ore de muncă.

Din fericire, totul s-a încheiat cu bine în acest caz. Dar urmărirea acestui moment, surprins mai jos, ne poate face pe toţi să înţelegem cât de important e să nu neglijăm starea de oboseală la volan.
0
3,394
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!