(VIDEO) Dacia Spring a trecut neaşteptat de bine testul elanului

24 Aprilie 2021, 09:20
Ilie Toma
Dacia Spring, primul model electric al mărcii româneşti, a fost supusă de curând testul elanului de către o publicaţie spaniolă renumită, specializată în realizarea acestui tip de teste de siguranţă. Şi, în mod surprinzător, Spring a trecut neaşteptat de bine testul, la nivelul unor modele mult mai mari şi mai sofisticate, pe unele chiar depăşindu-le.
Ideea acestui test al elanului e simplă şi demult cunoscută — efectuarea unei manevre rapizi de evitare a unui obstacol şi revenirea pe banda iniţială. E numit testul elanului pentru că vine din ţările scandinave, iar una din cele mai întâlnite situaţii pentru o asemenea manevră acolo vine anume de la ocolirea elanilor şi renilor. Standardul modern de siguranţă presupune că o maşină se descurcă bine la acest test dacă reuşeşte să-l treacă cu o viteză de 77 km/h, scenariul perfect fiind revenirea cu o cât mai mare precizie pe banda iniţială şi, poate chiar toate roţile în contact permanent cu asfaltul. Desigur, sunt absolut necesare evitarea situaţiilor de pierdere a controlului asupra maşinii sau riscul de răsturnare. Vă amintim, în trecutul recent la acest test au avut mari probleme modele precum Toyota RAV4 plug-in hybrid, Toyota Hilux, VW Passat plug-in hybrid, Jeep Grand Cherokee, etc.
În cazul Daciei Spring, prima încercare a fost la 74 km/h, iar maşina trecând cu bine testul şi având toate roţile lipite de asfalt. După câteva încercări s-a ajuns şi la 77 km/h, iar aici a venit marea relevaţie. Dacia Spring a reuşit să efectueze cu precizie manevra de ocolire, revenind pe banda iniţială în siguranţă, fără a atinge conurile, ceea ce denotă o traiectoria aproape perfectă. Toate roţile au rămas pe pământ, deci aderenţa a fost maximă. Şoferul a trebuit să facă nişte corecţii puternice, şi totul nu e ideal de predictiv, dar spaniolii au menţionat că pentru o maşină atât de compactă, de doar 3.73 metri lungime, Spring s-a descurcat de minune!

Mai mult ca atât, din pură curiozitate, aceştia au încercat să efectueze testul şi la viteze mai mari de normă — de 78 şi 79 km/h. Traiectoria a fost un pic modificată, s-au mai atins conuri, dar Dacia a revenit în siguranţă pe banda iniţială şi a demonstrat un comportament absolut sigur. Per total, Spring a demonstrat unul din cele mai bune comportamente dintre maşinile compacte testate în ultimii ani, devansând, cum spuneam, şi multe modele mult mai mari la acest test de siguranţă.
0
1,678
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!