(VIDEO) E blindat, are 4 tone şi nu-i e frică de nimic: acesta e Mercedesul G-Class suprem

4 Aprilie 2021, 12:45
Ilie Toma
Atunci când ajungi să te gândeşti la un automobil blindat, apare o dilemă, dacă e mai bine să optezi pentru un sedan absolut obişnuit, care să fie discret şi nimeni nici să nu observe că e blindat, sau dimpotrivă, dacă e mai indicat să optezi pentru un offroader neînfricat, care, în cazul unei situaţii excepţionale, ar putea-o lua pe de-a dreptul peste ruine, prin noroi, peste pietre şi nisip, doar ca să te ducă într-un loc sigur. Fără cea mai mică îndoială, Mercedesul despre care vom vorbi azi e din cea de-a doua categorie!
E un Mercedes-AMG G 63, însă asta e doar ceea ce a stat iniţial la baza acestui vehicul. Maşina a fost configurată foarte generos de la uzină, cu elemente Designo şi dotări care să facă şi exploatarea de zi cu zi plăcută, precum sistemul audio Burmester Surround, interior cu elemente de carbon, sistem autonom de încălzire şi tot soiul de alte delicii de confort.
Însă, chiar dacă toate G-Class-urile au imaginea unor maşini dure şi neînfricate, exemplarul ăsta e pregătit de cele mai extreme situaţii. Maşina a fost blindată pentru a se conforma standardelor VPAM7, VR7 şi B6, ceea ce o face rezistentă la tiruri de gloanţe de calibru mare, dar şi la grenade! Practic, maşina asta ar fi rezistentă la toate muniţiile folosite de obicei în tentative de asasinate asupra persoanelor private, iar distrugerea ei ar fi posibilă numai în cazul unor rachete capabile să distrugă şi tancurile!
De fapt, exemplarul ăsta de G-Class are atât de multă armură în el, încă e una din acele lucrări în care se vede că s-a atras atenţia la fiecare mic detaliu cu adevărat. Şi maşina asta nu e genul de lucrare în care se ia exemplarul original, apoi se „îmbracă” un soi de cabină antiglonţ pe dinăuntru, care taie iremediabil din spaţiu şi funcţionalitate. Nu, aici totul e făcut discret şi însăşi elementele de caroserie au totul integrat în ele, de la uşile laterale până la uşa portbagajului.
Geamurile blindate, spre exemplu, au 41 mm lăţime! Şi sunt atât de discret integrate, încât pe dinafară e practic imposibil să ştii că ai de-a face cu o maşină blindată.
Mai degrabă ai crede că e o maşină pregătită de offroad, date fiind roţile încălţate în anvelope pregătite de teren accidentat.
Dar nici aceste anvelope şi jante nu sunt simple. Sunt anvelope de offroad, fireşte, cu cord ranforsat, care să reziste gloanţelor, dar pe lângă asta, jantele dispun de aşa-numitul sistem PAX, ceea ce înseamnă un soi de cauciuc rigid aplicat pe centrul jantei, în interiorul anvelopei, de jur împrejurul jantei. În cazul în care anvelopa ar fi străpunsă, totuşi, şi ar pierde presiune, acest cauciuc îi asigură capacitatea de a înainta în siguranţă. Teoretic, chiar şi cu anvelopa făcută praf şi detaşată de pe jantă, maşina tot ar putea înainta graţie acestui sistem!
Pe lângă elementele laterale de caroserie, toată partea inferioară e şi ea ranforsată, inclusiv elementele de suspensie. Acoperirea arcurilor suspensiei, zona rezervorului de combustibil — totul a fost blindat. Iar suspensia a primit arcuri noi, mai rezistente, dar şi amortizoare ranforsate!
Pe lângă asta, G-Class-ul ăsta a primit şi un set de girofare discrete, pe care să le aprinzi doar la necesitate urgentă, dar şi un interfon pentru comunicări cu exteriorul, precum şi un sistem anti incendiu.
Tot blindajul ăsta minuţios şi ranforsările adiţionale au crescut greutatea acestui Gelandewagen cu 1.5 tone, de la 2,600 kg până la 4.1 tone, la gol! Maşina mai poate lua la bord încă 500 kg de sarcină utilă, astfel încât masa sa totală ajunge la 4.6 tone! Iar asta înseamnă că ai nevoie de permis de şofer de camion pentru a o conduce, pentru că greutatea ei trece cu mult peste 3.5 tone.
Sub capotă, însă, a rămas acelaşi motor de la AMG, pus şi pe orice G63 standard — un V8 biturbo de 4.0 litri, care scoate 582 CP. Luând în considerare greutatea nouă a acestui vehicul, e evident că el va fi mult mai lent decât un G63 simplu, dar tocmai de asta a şi fost ales motorul AMG, pentru ca-n rezultat dinamismul maşinii blindate să rămână oricum foarte decent.
Maşina asta a fost fabricată şi blindată în anul 2019, dar încă e nouă şi astăzi, cu vreo 30 km pe bord, pentru că nu şi-a găsit un cumpărător încă. Automobilele blindate nu se vând prea uşor niciodată, iar perioada pandemică a redus şi mai mult necesitatea multor oameni sau a structurilor guvernamentale de a cumpăra asemenea bolizi neînfricaţi, pentru că acum frica e în faţa a cu totul altceva, iar achiziţiile de preţuri exorbitante se fac mult mai precaut sau deloc.
Iar preţul acestui Mercedes-Benz G-Class suprem şi neînfricat, vândut acum în Germania, e cu adevărat exorbitant: 430,000 euro preţ net fără TVA, pentru export, sau, dacă o cumpără vreun german şi o înmatriculează în ţara sa, atunci preţul cu tot cu TVA ar fi de 511,700 euro, deci peste jumătate de milion de euro! Însă maşina asta n-a fost creată doar pentru distracţie, ci pentru a salva vieţi şi a fi încadrată în misiuni speciale. Iar acest jumătate de milion de euro, ar fi diferenţa dintre a salva o viaţă sau nu, dintre a raporta că misiunea a fost îndeplinită cu succes sau nu, ba chiar dintre a raporta că intenţia meschină a unui inamic a eşuat graţie faptului că această fortăreaţă pe 4 roţi nu a cedat până şi-n faţa unor oameni înarmaţi până în dinţi!
Mai jos avem şi un scurt video de cunoaştere pe viu, pe care ni l-a trimis compania germană care vinde acest G-Class blindat.
0
14,314
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!