Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) E propulsat de turbină, a fost lansat în 1964 şi trebuia să devină viitorul: camionul experimental Ford Big Red

17 Aprilie 2021 - 19:57
Ilie Toma
Istoria asta e una din acele, care te va face să admiri cât de inovativ, curajos şi revoluţionar gândeau inginerii auto cândva şi cum încercau aceştia în anii de demult să definească viitorul. E povestea celui mai neobişnuit camion din lume, probabil, camion care nu s-a limitat doar la nişte schiţe de design, ci a fost construit cu adevărat, într-un exemplar deplin funcţional, care a mai şi parcurs mulţi kilometri pentru testări şi pregătiri de uzină. Faceţi cunoştinţă cu Marele Roşu — sau Ford Big Red, după cum i se spunea atunci în SUA. E cel mai curajos şi fascinant camion experimental construit vreodată!
Încă din anii ’50 ai secolului trecut, Ford studia încotro se va dezvolta lumea camioanelor, încercând să intuiască direcţia şi să fie pionerul în tehnologiile corecte. Camioanele diesel erau deja destul de răspândite, dar, într-o epocă fără filtrele de particule de azi, ele scoteau adeseori fum negru şi emisii pline de noxe, aşa că vizionarii nu le vedeau decât ca pe o formă temporară de propulsie. Era nevoie de ceva mai curat, mai inovativ.

Atunci inginerilor Ford le-a venit ideea de a folosi motoare cu turbină cu gaze, cam ca în cazul elicopterelor sau a unor vehicule militare. Chiar Henry Ford fusese cel ce implementase printre primii în lume, mulţi ani mai devreme, această construcţie, aşa că Ford considera că are experienţă şi îşi continuă tradiţia de a inova făcând asta. Şi într-o epocă în care statul îşi susţinea producătorii, guvernul SUA le-a oferit un suport financiar major celor de la Ford pentru dezvoltarea acestui motor, cu condiţia că Ford îl va folosi la camioane dacă va vrea, dar armata va putea prelua motorul pentru vehiculele sale militare viitoare.
După mai mulţi ani de muncă, Ford a prezentat în 1964 lumii întregi camionul care i-a lăsat pe toţi fascinaţi, dar absolut pe toţi — concurenţii lui Ford, funcţionari de stat, vizitatori de saloane auto, şoferi de camioane sau adolescenţi care pur şi simplu urmăreau cu ardoare ştirile auto! Era camionul cu efect garantat de wow!

Într-o eră în care autostrăzile în SUA erau o noutate, aflată în plin proces de dezvoltare, iar camioanele erau încă lente pe ele şi trebuiau în permanenţă ocolite şi depăşite, noul camion Ford se lăuda cu faptul că va putea călători pe autostrăzi cu viteza unui autoturism obişnuit. Iar pentru ca asta să se întâmple eficient, designerii Ford i-au creat o caroserie super aerodinamică, dar în acelaşi timp super atractivă! Sincer, am mai văzut noi vreodată un camion funcţional mai frumos de atât?
Partea frontală era ondulată frumos, cu curbe gândite să favorizeze fluxul de aer, iar partea spate a cabinei, era concavă, permiţând funcţionalitate la virare şi totodată coeficient aerodinamic bun. Designerii Ford au mers atât de departe, încât au desenat oglinzi aerodinamice, iar scările de urcat în cabină le-au exclus cu totul, în locul lor existând scări retractabile! Mai mult ca atât, uşa camionului se acţiona automatizat, la apăsarea unui buton, după care ieşea automatizat şi scara!
La interior cabina era de un confort şi un lux nemaivăzut pentru acele vremuri. Poziţia de condus era fantastică, oferind o vizibilitate pe care nici azi n-o au şoferii de camioane, datorită formei cabinei. În cabină existau locuri de dormit, un mini frigider şi chiar un mic cuptor de încălzit mâncarea, camionul fiind gândit pentru operarea de către doi şoferi, care ar face ture. Camionul era gândit să poată înainta 24 de ore în continuu, rezistând la exploatări fără pauze. Iar lungimea sa totală, cu tot cu remorcă, era de 29 de metri şi 26 centimetri!
Dar cel mai mare deliciu era motorul. Acesta fusese din start conceput pentru a putea opera pe diferite tipuri de combustibil, cu ajustări minime, tocmai pentru a deschide calea şi utilizării mai practice cu combustibil curenţi, dar şi pentru a adaptabil la variaţii dorite de piaţă şi producător în timp. Cu alte cuvinte, putea funcţiona pe bază de aşa-numitul diesel #2 din SUA, foarte apropiat de dieselul cu nivele de sulfuri mai mic de azi, sau cu mici adaptări putea funcţiona cu kerosen, gaz sau petrol. Camionul experimental fusese ajustat pentru a funcţiona pe diesel #2.
Motorul livra 600 CP şi 1,308 Nm! Fireşte, puterea imensă şi cuplul nemaivăzut pentru un camion din acei ani, erau posibile datorită turbinei. Propulsorul în sine nu avea cilindri, ci însăşi turbina era esenţa, elementul propulsor, după principiul instalaţiilor de turbine cu gaze. Iar combustibilul era ars în permanenţă, în funcţie de volum ars variind turaţiile şi puterea. Motorul obţinut era compact, silenţios şi practic lipsit de vibraţii, simţindu-se cu adevărat ca un propulsor al viitorului, iar emisiile fără sulfuri din eşapament erau mult mai curate, cam ca la elicoptere sau avioane.

Camionul putea alerga pe autostrăzi cu o viteză constantă de 113-115 km/h, iar autonomia sa era de aproape 1,000 km! Şi o făcea într-un confort absolut, întrucât Big Red avea deja cabină pe suspensii proprii adiţionale!
Camionul ăsta, însă, n-a mai ajuns să fie produs în serie, deşi motorul său a fost produs o perioadă şi livrat armatei. Totuşi, din 1964 până prin 1967, Big Red a tot traversat America în lung şi-n lat în cadrul experimentelor şi testelor, iar în 1966 Ford a filmat şi filmuleţul de mai jos, despre această creaţie minunată.

Mai apoi, mulţi ani la rând nu s-a ştiut nimic despre Big Red. Părea că dispăruse fără urmă. O publicaţie auto americană chiar a început în anul 2020 o investigaţie de a-l căuta pe acest camion într-un singur exemplar, iar mai mulţi entuziaşti s-au alăturat. După 40 de ani în care nimeni nu mai ştia nimic de el, Ford Big Red a fost găsit.
Marea surpriză — acesta e acum într-o formă minunată, restaurată, dar a avut multe de îndurat în cei 40 de ani de anonimitate, inclusiv topirea motorului original din cauza unui mecanic care i-a scos tot uleiul, pentru nişte lucrări, şi a altuia care a venit şi l-a pornit fără ulei. Acel motor nu mai putea fi reparat, aşa că proprietarul actual a găsit o versiune perfecţionată, cu construcţie aproape identică, l-a cumpărat şi l-a instalat pe Big Red. Doar că noul motor nu livrează 600 CP, ci 525 CP. Dar asta nu e important, mai esenţial e că acest camion experimental unic încă mai există şi azi, în mâini bune. Iar şi mai fascinant e să priveşti filmul de 8 minute de mai jos, filmat în 1966, despre acest camion Ford, după care sigur vei spune un mare „wow!” şi te vei întreba unde sunt asemenea creaţii îndrăzneţe, lansate de ingineri, în zilele noastre? Şi după ce-l vizionezi, spune-ne în comentarii, ce crezi despre Ford Big Red?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter