Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Experiment curios: ce se întâmplă cu benzina păstrată în diferite condiţii timp de 1 an

22 Aprilie 2021 - 14:01
Redacţia PiataAuto.md
Legendele între şoferi spun de multă vreme că dacă benzina stă la păstrare prea mult timp, ea îşi pierde din calităţi, iar apoi folosirea ei pentru combustia motorului poate dăuna acestuia din urmă.
Adevărul e că foarte mult contează şi condiţiile în care această benzină e păstrată pentru un timp îndelungat, în ce recipient, dacă există posibilitatea evaporării sau nu, etc. Şi la fel de adevărat e că, atunci când o maşină stă un timp foarte îndelungat cu benzina în rezervor şi-n toate conductele de până la motor, cel mai indicat lucru de făcut e ca ea să fie scursă din întregul sistem şi înlocuită cu alta nouă, şi abia apoi motorul pornit în siguranţă, desigur şi cu verificările necesare la motor.
Un canal de YouTube din Rusia a făcut un experiment curios cu trei recipiente, în care a fost pus acelaşi tip de benzină, după care recipientele au fost sigilate şi păstrate timp de 1 an. Unul din recipiente era o canistră cu un furtun de aerisire, iar altele două — canistre din plastic, una închisă, iar alta deschisă. Acum, după un an, recipientele au fost deschise, iar benzina din ele a fost dusă la un laborator certificat.
Rezultatul a fost că în două din cele 3 probe benzina şi-a pierdut esenţial calităţile. Carburantul păstrat în recipientul din plastic, închis pe parcursul unui an, şi-a pierdut doar un pic din cifra octanică, restul parametrilor fiind în normă. Benzina din celelalte două recipiente şi-a pierdut atât de mult din compuşii volatili, încât e contraindicată pentru combustie, riscând să deterioreze imediat motorul.
Autorii experimentului au riscat, totuşi, să folosească acest combustibil contraindicat pentru motorul unei Lada. Aceasta a pornit iniţial, dar mai apoi a avut parte de chinuri în funcţionarea sa. Totuşi, fiind un motor din vremurile de demult, cu construcţie simplă, a rezistat acestor chinuri. Poţi vedea întregul experiment în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter