(VIDEO) Honda City şi Motocompo, modelele de la care s-a inspirat Honda e din zilele noastre

13 Aprilie 2021, 21:41
Ilie Toma
Au fost vremuri în care Honda avea idei îndrăzneţe, uneori geniale chiar, pe care ajungea să le pună curajos în practică. Noul electromobil Honda e pare tocmai o asemenea idee îndrăzneaţă de design şi inginerie, şi adevărul e că modelul din zilele noastre îşi trage un pic din inspiraţia conceptuală din două modele Honda create patru decenii în urmă — motoreta Honda Motocompo şi compacta Honda City Turbo II.
Honda Motocompo a fost concepută ca o motoretă super compactă, cu motor de 49 cm cubi, care producea 2.5 CP. Viteza maximă era de 30 km/h. Dar genialitatea ei era în faptul că ea avea o formă îngustă şi pătrăţoasă, care îi permitea să fie rabatată şi pusă în portbagajul unei maşini, ea cântărind doar 45 kg! Ideea era să vii cu automobilul până la marginea oraşului, iar acolo să scoţi Motocompo din portbagaj şi să mergi mai departe cu ea.
Iar pentru asta, până şi modelele compacte Honda ale vremii au fost gândite cu portbagaje suficient de mari, încât acolo să încapă câte o motoretă Motocompo în portbagaj. Spre exemplu, Honda City — un model compact, cu design la fel de pătrăţos. În video-ul de mai jos, cei de la Top Gear au luat cea mai performantă versiune a modelului, numită Honda City Turbo II, performanţele de atunci ale căreia ar fi comparabile cu Honda e de azi. Şi apoi, e evidentă şi inspiraţia de design, nu-i aşa?
Prima City Turbo a fost şi prima Honda cu motor turboaspirat, iar cea de-a doua avea şi intercooler, motorul ei producând 110 CP!
Iar dacă ne gândim că ea cântărea 735 kg, atunci nu e de mirare că maşinuţa asta atingea prima sută în ceva mai mult de 8 secunde, o cifră demnă de maşini sport în acea perioadă.
În acelaşi video de mai jos se poate vedea şi auzi cum accelerează această Honda clasică!
0
1,817
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!