(VIDEO) Premieră: noul Mercedes EQS a fost dezvăluit! Tot ce trebuie să ştii despre el

15 Aprilie 2021, 20:04
Ilie Toma
Multaşteptatul nou sedan electric al celor de la Mercedes-Benz, de talia lui S-Class, a fost dezvăluit astă seară. Prin acest model, Mercedes-Benz în sfârşit îşi face intrarea ca la carte în domeniul automobilelor electrice, or, toate modelele electrice de serie de până acum era nişte adaptări de pe modelele similare cu propulsie tradiţională, în timp ce noul EQS e primul construit de la zero, din start, ca un model pur electric. Aşadar, haideţi să vedem pe scurt, dar atingând toate punctele importante, ce înseamnă noul EQS.
Din start, numele aduce confuzie, şi asta din cauza faptului că noul model e atribuit subbrand-ului Mercedes-EQ, după exemplul Mercedes-AMG. Deci, deoretic, ca să-i spunem complet şi corect, ar trebui să-l numim Mercedes-EQ EQS, ceea ce sună ciudat, fii de acord. Aşa că germanii îl numesc doar EQS în comunicatul lor, fără Mercedes.
Designul maşinii e diferit faţă de alte limuzine ale mărcii, şi asta pentru că a fost creat pentru a fi cât mai aerodinamic. De fapt, noua limuzină electrică germană e cel mai aerodinamic automobil aflat în producţia de serie, cu un coeficient de doar 0.20.
La interior Mercedes-Benz a adus ce a promis — o planţă de bord acoperită în totalitate de display-uri, integrate foarte reuşit în designul general. De fapt, sunt câteva display-uri relativ rectangulare, care sunt integrate iscusit în fundalul general, graţie tehnologiei OLED:
Noul EQS se mai laudă şi cu faptul că e cel mai spaţios sedan electric din lume, oferind pasagerilor spate generozitatea spaţiului dintr-un S-Class. Şi asta datorită faptului că electromobilul e într-adevăr cam la fel de lung ca şi S-Class, măsurând 5.22 metri.
Spre deosebire de S-Class, EQS nu va veni cu două versiuni de ampatament — normal şi lung., ci doar cu una, cel puţin din start. Mai multe tehnologii sunt preluate de la S-Class, precum farurile cu sistem DIGITAL LIGHT, care pot proiecta imagini pe traseu, sau puntea spate viratoare, care e oferită standard la EQS. Maşina e într-atât de tehnologizată, de fapt, încât în dotarea de top are 350 de senzori diferiţi pentru tot soiul de parametri şi sisteme!
EQS se lansează în două motorizări — EQS 450+ şi EQS 580 4MATIC. Acestea diferă semnificativ la substratul tehnic, putere motor, tip de tracţiune, autonomie, etc.
EQS 450 e versiunea mai accesibilă, cu autonomie şi putere mai pământească, într-un fel. Ea dispune de un singur electromotor, pus pe puntea spate, care livrează 333 CP şi 568 Nm. Cu asemenea putere, sedanul accelerează de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde.
Acum se anunţă doar varianta cu baterie mare, de 107.8 kWh utilizabili, dar ştim că va exista şi o versiuni cu baterie mai mică. Cu această baterie uriaşă, EQS 450 ar trebui să poată oferi o autonomie de până la 770 km în ciclu WLTP. Bateria va putea fi încărcată cu o putere de până la 200 kW la prize DC şi până la 22 kW la prize AC.
Versiunea mai puternică e EQS 580 4MATIC. Motorul din spate a acesteia e acelaşi, dar mai există un motor pus pe puntea faţă, mai slab, iar împreună cele două livrează 523 CP şi 855 Nm. Cu asemenea parametri, EQS va prinde prima sută în 4.3 secunde! Iar viteza maximă e limitată la ambele versiuni la 210 km/h.
Bateria e identică şi aici, dar consumul e un pic mai mare, aşa că autonomia va fi un pic mai mică, fără a se anunţa cifra exactă. De fapt, din cauza bateriei uriaşe, EQS e un sedan foarte greu, cântărind 2.5 tone în versiunea EQS 450 şi aproape 2.6 tone în versiunea EQS 580 4MATIC. Cu tot cu sarcina utilă de la bord, greutatea totală a ambelor versiuni trece de 3 tone!
Germanii anunţă şi puterea viitoarei versiuni AMG: până la 760 CP!

Şi, în fine, EQS e pregătit să se conducă şi autonom, dar cei de la Mercedes-Benz încă ezită să spună asta la fel de curajos ca şi Tesla, de obicei. De această dată, concurând direct cu Tesla, germanii au zis că EQS se poate conduce într-un mod „automatizat condiţionat” la viteze de până la 60 km/h, şi doar pe teritoriul Germaniei. Atunci când se va conduce singur, EQS va permite şoferului să folosească funcţii interzise de obicei în timpul mişcării, precum verificarea e-mail-ului sau navigarea pe internet.
0
3,247
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!