(VIDEO) SUV-ul electric Volkswagen ID.4 are frâne cu tamburi pe puntea spate, dar există o explicaţie pentru asta

1 Aprilie 2021, 14:03
Ilie Toma
În lumea auto, frânele cu tamburi sunt considerate, de obicei, o tehnologie învechită şi bugetară, iar dacă vezi un automobil cu frâne cu tamburi, de obicei ai de-a face fie cu o maşină produsă foarte demult, atunci când ele încă erau o normalitate, fie cu o maşină bugetară, unde frânele cu tamburi aduc ceva economie în costurile de producţie. Şi asta pentru că eficienţa la frânare a frânelor cu discuri este aproape întotdeauna net superioară.
Totuşi, noul model electric al celor de la Volkswagen — SUV-ul ID.4, construit pe noua platformă 100% electrică şi modulară MEB a grupului german — aduce o mare surpriză la capitolul frânelor spate. Acestea sunt cu tamburi, pe un model electric, care se vrea vizionar şi revoluţionar! Şi acest tip de frâne e livrat în toate ţările, în toate nivelele de dotare.
Dar există o explicaţie pentru asta. Toate maşinile electrice moderne recuperează energia cinetică la frânare, încercând să facă asta cât mai eficient. Practic, în cea mai mare parte a timpului, la un condus normal, frânarea de facto a maşinii are loc pe baza recuperării şi încărcării bateriei, iar frânele propriu-zise ajung să se comprime şi să frâneze mult mai rar. Tocmai din acest motiv şi plăcuţele de frânare ajung să aibă o durată uriaşă de viaţă la majoritatea electricelor, adesea de peste 100,000 km.
Cei de la Volkswagen au gândit sistemul lor de frânare, astfel încât au divizat, practic, funcţiile pe cele două punţi. Cea din spate se ocupă mult mai intens de regenerare, iar construcţia din tamburi a permis acoperirea aproape ermetică a întregului sistem, iar astfel eficienţa regenerării a devenit mai mare. Pe lângă asta, întregul sistem de acolo e protejat de rugină, mai ales în zone cu climă mai umedă sau mai rece. La maşinile electrice, frânele mai rar folosite ajuns mai des să manifeste semne de rugină. Paradoxul e că atunci când şoferul apasă mai puternic pedala de frână şi maşina îşi acţionează frânele la ID.4, puntea faţă va fi cea care va prelua aproape toată sarcina de frânare, asupra sa, în timp ce spatele va rămâne cu regenerare intensă şi la final un pic de forţă prin tamburi. Şi pe puntea faţă, bineînţeles, sunt montate frâne cu discuri. Toată ecuaţia asta sună ciudat şi de poate duce cu gândul la posibile comportamente ciudate în momente critice, însă cei de la VW zic că n-ar trebui să ne facem griji de asta.
Foto: puntea faţă a lui ID.4 are frâne pe discuri

Deci, per total, explicaţia vine din considerente de regenerare mai intensă pe puntea spate şi de protecţie anticorozivă — asta ar fi motivul pentru care VW ID.4 s-a pomenit cu frâne cu tamburi pe puntea spate. Am verificat între timp şi alte SUV-uri electrice ale grupului VW şi am constatat că şi Skoda Enyaq iV are exact acelaşi sistem de frânare cu tamburi pe spate. În schimb, modelele premium, precum Audi e-tron sau Porsche Taycan au frâne normale cu discuri şi cu etriere puternice, pentru a face faţă performanţei de acolo. Deci, toate astea ne duc cu gândul şi la posibile economii sau divizări în funcţie de performanţele de care sunt capabile modelele elecrice ale grupului VW.
Mai jos putem vedea un video, filmat în Norvegia, al unui vlogger care a mers la reprezentanţa VW de acolo pentru a arunca o privire la platforma electrică a noului ID.4 şi a cere explicaţii de la cei de la VW. Informaţiile de mai sus, menţionate de noi, vin inclusiv din comunicatele lor oficiale, însă, care aduc clarificări similare ale motivelor.

Ce crezi despre asemenea frâne, puse pe un SUV electric modern? Crezi că e o soluţie acceptabilă?
0
3,692
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!