(VIDEO) Secretele cutiei de viteze japoneze, pentru motoare V6, V8 şi V10 ale Audi, Lexus, Porsche şi VW

24 Aprilie 2021, 11:01
Ilie Toma
Cu toţii admirăm modelele diferitor mărci, ba chiar uneori fanii aprigi au dispute vizavi de modele concurente, care din ele e mai bun, mai performant. Dar adeseori, dacă intri foarte mult în esenţa mecanică a multor maşini şi începi a înţelege de unde vin tot soiul de componente, vei descoperi că modele aparent foarte diferite împart componente de la aceeaşi furnizori, iar uneori chiar şi absolut identice.
E şi situaţia acestei cutii de viteze japoneze, produsă de compania Aisin. Şi aşa cum producători precum BMW, Jeep, Chrysler, Jaguar sau Land Rover ne-au obişnuit deja cu cutii de origine ZF, mulţi cunosc că aproape toate modelele Toyota şi Lexus au cutii Aisin, la fel ca şi modelele Volvo. Dar pe lângă asta, există cutii de viteze mai specifice, care ajung a fi instalate şi pe mărci care nu au prea multe transmisii japoneze, de obicei.

Cutia asta poartă numele complet Aisin TR-60SN, şi e specifică, pentru că a fost construită pentru motoare mari, V6, V8 şi V10, montate longitudinal, cu putere mare. Primul ei secret e faptul că ea a fost proiectată şi construită la comanda celor din grupul Volkswagen, pentru a fi instalată pe primele generaţii VW Touareg, Porsche Cayenne şi Audi Q7, în cadrul grupului VW ea purtând numele de cod VAG09D. Da, e renumitul tiptronic al grupului VW.
După asta, începând cu 2007, cei de la Aisin au vândut cutia şi altor mărci, ea începându-se a regăsi pe modele precum Lexus IS, Lexus GS, Lexus LX şi Toyota Land Cruiser! Da, imaginează-ţi că Lexus LX are aceeaşi cutie ca şi Porsche Cayenne sau VW Touareg!

Cutia asta e proiectată să reziste unui cuplu de 750 Nm. Al doilea secret curios vine din uleiul său şi recomandările de schimbare a lui. Cutia de viteze are recomandată doar folosirea uleiului de transmisie sintetic, volum maxim care poate încăpea în ea fiind de 12 litri, în cutia propriu-zisă circulând 9 litri de ulei. Curiozitatea vine de la faptul că grupul VW declară că uleiul din această cutie poate servi pe întreaga ei durată de exploatare, fără a necesita schimbarea sa vreodată. În acelaşi timp, pentru aceeaşi cutie, Toyota recomandă schimbarea uleiului la fiecare 90 mii km! Iar autorii video-ului, cei de la compania belarusă, specializată în reparaţii de cutii şi motoare, despre care am mai vorbit anterior, spun că schimbarea uleiului în această cutie nu doar e recomandată, ci absolut necesară pentru a-i asigura longevitatea şi fiabilitatea! Uite aşa, aceeaşi cutie, şi două recomandări diferite de la doi producători diferiţi!
Toate celelalte particularităţi şi secrete le poţi afla din video-ul de mai jos, incluzând, la nevoie şi subtitrele cu traducere în limba dorită.
0
2,292
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!