(VIDEO) Un BMW X5 M50d actual se chinuie să ajungă din urmă un Audi RS4, produs acum 20 de ani

19 Aprilie 2021, 20:10
Ilie Toma
Un moment spontan, surprins pe un autobahn fără limită de viteză din Germania, ne aduce inevitabil o comparaţie meditativă dintre maşinile moderne ale zilelor noastre, aşa cum sunt ele, şi maşinile produse cu doar 20 de ani în urmă, concepute la sfârşitul anilor ’90, într-o epocă numită de mulţi drept de aur pentru ingineria automobilistică.
Autorul filmării conduce un BMW X5 M50d modern, din generaţia G05, care întruchipează perfect trendul actual al preferinţelor moderne pentru segmentul premium — un SUV mare, echipat cu de toate, şi-n acelaşi timp are unul din cele mai sofisticate şi puternice motoare sub capotă — un diesel cu 4 turbine, sau quadturbo, care dezvoltă 400 CP şi 760 Nm! Timpul de acceleraţie de la 0 la 100 km/h a acestui mastodont e de numai 5.2 secunde! Deci, cu siguranţă te poţi avânta curajos cu el pe autostrăzile germane, ceea ce a şi făcut autorul filmării de mai jos.

Dar în ecuaţie a apărut un Audi RS4 de primă generaţie, cu numele de cod B5, produs între 1999 şi 2001. Acel model avea sub capotă un motor pur şi simplu genial, cu 5 valve per cilindru şi 6 cilindri poziţionaţi în formă de V, ajutaţi de două turbine. Deci, un V6 biturbo de 2.7 litri, cu 30 de valve! Motorul a fost setat de ingineri să dezvolte 380 CP la 7,000 rpm şi 440 Nm între 2,500 şi 6,000 rpm, fiind o perfecţionare a renumitei companii Cosworth, specializată în tot soiul de motoare de înaltă performanţă, ajustate la comanda producătorilor auto.
Aparent, acest RS4 Avant de 20 de ani e mai puţin puternic decât actualul X5 M50d, dar maşina cântărea mai puţin, iar silueta aerodinamică o ajuta să fie mai rapidă, astfel încât acceleraţia de la 0 la 100 km/h era de doar 4.9 secunde. Viteza maximă era limitată electronic la 250 km/h.
Ei bine, să revenim la momentul surprins în video-ul de mai jos. Aşa cum spuneam, când proprietarul de X5 gonea liniştit cu circa 130 km/h pe autostradă, în ecuaţie a apărut un Audi RS4, care l-a întrecut. Şoferul BMW-ul a apăsat rapid pedala de acceleraţie pentru a ajunge RS4-ul din urmă, accelerând până la 160, apoi până la 180 km/h. Şoferul de RS4 s-a lăsat iniţial întrecut pentru a fi admirat, dar mai apoi, când X5-ul a încetinit din nou, a apăsat cu putere toată acceleraţia, răbufnind într-un sunet fantastic şi o acceleraţie pe măsură. BMW-ul X5 a încercat din nou să-l ajungă, accelerând până la 225 km/h, apoi chiar 250 km/h şi mai mult (şoferul spune că în ciuda limitatorului de 250 km/h, uneori îi reuşeşte să atingă până la 260 km/h pe vitezometru). Maximul pe care l-a putut atinge în acest video X5-ul a fost 259 km/h pe bord, dar nici aşa nu l-a putut ajunge pe acel Audi RS4, produs 20 de ani în urmă, decât când acel din urmă s-a plictisit şi a trecut înapoi în regim de croazieră liniştită.

Cât de fantastic e asta, totuşi? Să ai o maşină de 20 de ani, un geniu ingineresc, şi să ştii că dacă vrei, nici măcar un SUV cu motor quad-turbo modern nu te poate ajunge?
0
47,787
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!