(VIDEO) Un Mercedes 190 W201 din 1984 încearcă să atingă viteza maximă din fişa tehnică pe o autostradă din Germania

22 Aprilie 2021, 19:04
Ilie Toma
Poate oare un automobil produs acum 37 de ani, care a adunat şi un parcurs onorabil de peste 227 mii km pe bord, să atingă aceeaşi viteză maximă din fişa sa tehnică, pe care se presupunea că o putea atingă când era nou şi strălucea proaspăt venit din showroom? De multe ori persistă ideea că maşinile atât de vechi ar fi „obosite” şi n-ar mai putea scoate aceeaşi performanţă.
Dar totul depinde de două lucruri esenţiale — de modelul de automobil de care vorbim şi implicit ingineria sa şi durabilitatea în timp, pe de o parte, iar de cealaltă parte de modul în care a fost întreţinută maşina de-a lungul anilor. În cazul de mai jos, vorbim de un Mercedes-Benz 190, cunoscut şi ca prima generaţie C-Class, produs într-o perioadă în care Mercedes nu avea nomenclatura de clase pentru modelele sale.
Aşadar, e un W201 în versiune 190, iar asta era în anul 1984 cea mai incipientă şi mai slabă motorizare pentru acest model. Sub capotă e amplasat un motor de 2.0 litri, aspirat natural, cu carburator, cu câte două valve per cilindru, care dezvoltă doar 90 CP şi 165 Nm. Motorul e cuplat la o cutie de viteze manuală cu 4 trepte. Maşina nu era foarte rapidă, dar totuşi viteza ei maximă, înscrisă în fişa sa tehnică din anul 1984, era de 175 km/h.
Acum, un neamţ a vrut să vadă care va fi azi viteza maximă pe care o va putea atinge acest exemplar, la 37 de ani de când a fost produs şi 227,400 km parcurşi. Aşa că a scos-o la o autostradă fără limită de viteză din Germania şi a gonit-o cât de repede a putut. Paradoxal, dar acum vitezometrului s-a ridicat la 178 km/h, iar dacă am lua în considerare şi cei vreo 3 km/h de eroare a vitezometrului, am putea constata că şi azi, după 37 de ani de când a ieşit din uzină, acest Mercedes-Benz poate atinge exact aceeaşi viteză maximă!

Vedeţi întreaga demonstraţie în video-ul de mai jos.
0
2,120
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!