(VIDEO) Un VW Golf 3, cu peste 1 milion km parcurşi, vrea să atingă viteza maximă pe o autostradă din Germania

25 Aprilie 2021, 08:38
Ilie Toma
Ce mai poate face o maşină la peste 1 milion de km parcurşi? Scârţâie, abia înaintează, de ţi-e frică să nu te lase în drum în orice clipă, iar tu de la volan încerci s-o laşi mai moale, să n-o prea forţezi?
Nu! Se poate şi altfel. Ba chiar adesea maşinile des alergate la viteze mai mare de traseu ajung să se simtă mult mai proaspete tehnic, în ciuda cifrelor mari de parcurs de pe odometru. Şi unde pot fi maşinile alergate la viteze mai mari şi mai frecvent decât în Germania, ţara autostrăilor fără limită de viteză?

Ei bine, maşina din imagini e un Volkswagen Golf 3, din 1995, care a parcurs peste 1 milion de kilometri la viaţa sa, încât odometrul său a ajuns la 999,999 km apoi a luat-o din nou de la zero, pe a doua rotaţie, doar că vorbim de un odometru digital.
E un Golf cu motor de 1.9 litri diesel, şi nu vorbim de renumitul TDI, cu turbină, ci de versiunea aspirată natural, cu acelaşi bloc motor. În anul 1995 încă mai existau motoare diesel fără turbină. Propulsorul ăsta scotea 64 CP şi 124 Nm, acceleraţia de la 0 la 100 km/h era de 17.6 secunde, iar viteza maximă din fişa tehnică era de doar 156 km/h.

Acum, Golful cu peste 1 milion de kilometri, a ieşit la un autobahn german în încercarea de a atinge viteza maxim posibilă. Şi dacă în 1995 el trebuia să atingă un maxim de 156 km/h, la cât crezi că a putut ajunge acum, la 26 ani distanţă şi un parcurs atât de mare?
Ei bine, în mod surprinzător, Golful de peste un milion de kilometri a alergat fantastic de bine! Acul vitezometrului său a urcat la un maxim de circa 162 km/h în mai multe încercări, ceea ce, cu o eroare de 4-5 km/h a acestuia, ar rezulta în circa 156-157 km/h viteză maximă reală, exact ca şi cea promisă când maşina era nouă. Ba mai mult ca atât, către sfârşitul video-ului de mai jos, acul vitezometrului urcă spre 170 km/h, ceea ce ar însemna vreo165 km/h viteză reală, dar credem că în acest ultim moment autostrada avea o uşoară înclinaţie de pantă în coborâre.
Oricum, acest VW Golf Mk3 de peste 1 milion de km parcurşi a atins viteza sa maximă din fişa tehnică, ba chiar a depăşit-o! Şi pe lângă asta, mai sunt câteva lucruri surprinzătoare — cât de ritmic şi corect sună motorul diesel al acestuia la parcursul său uriaş, cât de stabilă e direcţia şi suspensia maşinii la acest parcurs, dar şi cât de bună e izolarea fonică a acestui Golf la viteza asta uriaşă, chiar în comparaţie cu maşinile de azi!
0
1,752
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!