(VIDEO) Un şofer din Moldova se plânge că i s-a ridicat automobilul pentru că a uitat permisul de conducere acasă

13 Aprilie 2021, 09:19
Redacţia PiataAuto.md
Un şofer din Moldova, pe nume Dan Ioniţă, se plânge că a fost staţionat ieri de agenţii de patrulare, iar în acel moment a constatat că uitase permisul de conducere acasă, el deţinând un permis valabil.
Revolta şoferului vine din faptul că poliţia a decis nu doar să-i aplice o amendă de circulaţie pentru faptul că nu deţinea permisul de conducere asupra sa, ci şi să-i ridice automobilul la parcarea cu plată, şoferul fiind astfel obligat să achite şi toate costurile aferente acestei proceduri. Şoferul spune că a încercat să-i convingă pe poliţişti ca aceştia să verifice în sistemul informaţional că pe numele său există un permis valabil, însă, după cum se poate vedea din video-ul de mai jos, poliţistul i-ar fi spus că, deşi poate face asta, şoferul avea obligaţia să deţină permisul asupra sa, iar în caz contrar poliţia este în drept să ridice vehiculul la parcarea cu plată. Într-un final poliţiştii au chemat evacuatorul şi au evacuat Audi-ul tânărului, acesta fiind lăsat să stea pieton acolo unde a fost staţionat.
La prima vedere, toată situaţia sună ca fiind revoltătoare, într-un secol al tehnologiilor informaţionale. Dar noi am vrut să vedem ce spune legea în acest caz, dacă poliţiştii aveau dreptul de a proceda în asemenea mod sau nu.

Astfel, versiunea actuală a codului contravenţional face o diferenţă majoră între două încălcări legate de permisul de conducere. Dacă cineva conduce un vehicul fără a avea permis de conducere în general, şi e prins conducând, atunci sancţiunea e de la 30 la 60 de unităţi convenţionale, adică între 1,500 şi 3,000 lei, conform articolului 231, alineat 2 din codul contravenţional. Dacă şoferul dispune de permis de conducere, dar nu-l are asupra sa, un alt articol, 232 alineat 1, stipulează o sancţiune de 10 ori mai mică, între 3 şi 6 unităţi, sau între 150 şi 300 lei amendă. Diferenţa dintre cele două e că poliţistul trebuie să verifice în sistemul informaţional pentru a se asigura că persoana de la volan deţine de fapt un permis de conducere valabil.
Deci, cu amenda e relativ clar, dar cum rămâne cu partea evacuării vehiculului? De fapt, condiţiile când un automobil poate fi ridicat de poliţie sunt stipulate în Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport în cadrul procesului contravenţional, adoptat prin hotărârea de guvern nr. 557 din 18.06.2018 şi modificat prin HG 387 din 17.06.2020. Punctul 5, alineatul 1, stabileşte că vehiculul poate fi ridicat şi adus la parcarea specială în cazul în care conducătorul a fost înlăturat de la conducere, mijlocul de transport este ridicat şi nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor. Prin urmare, dacă ar fi existat în alt pasager, spre exemplu, cu permis de conducere, care ar fi putut prelua condusul automobilul înainte de a fi chemat evacuatorul, maşina nu trebuia ridicată. Însă în cazul când nu există un alt şofer, rezultă că şoferul fără permis nu poate conduce mai departe şi e înlăturat de la condus, iar astfel poliţia ar avea dreptul de a ridica automobilul. Şoferul spune că spre final cineva i-a adus permisul şi ar fi putut conduce automobilul, dar poliţia i-ar fi spus că maşina sa deja se evacuează.
L-am contactat pe Dan Ioniţă pentru a afla ce amendă i s-a emis. Aceasta ne-a confirmat că are o amendă de 3 unităţi convenţionale, adică 150 lei, ceea ce înseamnă că poliţiştii i-au dat amenda minimă şi totodată i-au verificat valabilitatea permisului şi s-au asigurat că permisul există, de fapt. Dan Ioniţă spune că asta e prima sa încălcare rutieră în ultimii trei ani. Şoferul mai spune că a fost nevoit să mai achite 814 lei pentru serviciile evacuatorului şi ale parcării speciale.
Mai jos poţi vedea şi câteva secvenţe video cu întâmplarea, filmate de şofer. Într-una din ele şoferul conduce fără centură de siguranţă. I-am cerut explicaţii, acesta a menţionat că era pe teritoriul parcării cu plată, şi manevra maşina acolo, dar pe drumurile publice conduce întotdeauna doar cu centura cuplată.

Ce părere ai de toată situaţia? E oare corect ca în situaţia în care nu deţii permisul la tine, dar îl ai valabil, să se ajungă la ridicarea maşinii tale? Iar dacă legea încă spune asta, n-ar fi oare cazul ca într-un secol atât de tehnologizat aceste acte să poată fi verificate electronic, iar cel de la volan să-şi poată continua deplasarea mai departe?
0
8,027
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!