Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

VW va acţiona în judecată chinezii de la Great Wall pentru electromobilul Ora Punk, inspirat de Beetle

23 Aprilie 2021 - 14:12
Denis Godorozea
Se pare că constructorii auto din China nu se pot lăsa de copiat nici măcar în anul 2021, când au o industrie puternică cu concerne enorme şi vânzări de zeci de milioane de vehicule. Este şi cazul gigantului Great Wall, care deţine acum în portofoliul său nu mai puţin de 4 mărci auto, printre care constructori de maşini premium, de offroad şi electrice.
În cadrul Salonului Auto de la Shanghai, ce s-a desfăşurat săptămâna aceasta în China, de o deosebită atenţie s-a bucurat standul mărcii Ora, parte a Grupului Great Wall, un brand nou specializat pe construcţia electromobilelor. În încercarea de a fi mai atractivi pe o piaţă burduşită de mărci autohtone şi internaţionale, cei de la Ora propun cumpărătorilor electromobile cu design retro, mai neobişnuite, inspirându-se de la maşinile de epocă, renumite în întreaga lume. Astfel au cucerit şi atenţia celor de la Volkswagen, în special juriştilor.
Cu câteva zile până la expoziţia auto din Shanghai chinezii de la Ora au prezentat un electromobil cu design asemănător cu Porsche Panamera de primă generaţie, un concept numit Conceptcat. Chinezii au relatat atunci că principala lor sursă de inspiraţie a fost nu sportiva din Stuttgart, ci clasicu Beetle.
O altă copie abia a urmat, însă, în cadrul Salonului Auto de la Shanghai, o maşinuţă compactă cu propulsie electrică, numită Ora Punk, care pare să se inspire de la legendarul Beetle chiar şi în cele mai mici detalii. Diferenţe se pot regăsi la interiorul modern, realizat într-un stil retro, dar echipat cu tehnologii de ultimă generaţie, dar şi prin prezenţa portierelor posterioare. Ei bine, în anii de producţie Beetle-ul clasic a avut mai multe versiuni, printre care şi modele cu 4 uşi.
Astfel, cei de la Volkswagen nu au întârziat să vină cu o reacţie, sugerând că în viitorul apropiat designul Punk va fi analizat minuţios şi, cel mai probabil, juriştii companiei germane vor acţiona chinezii de la Ora în instanţă. De menţionat, însă, că chiar şi cu aşa asemănări vizibile, germanilor nu le poate fi garantat un câştig de caz în judecată, asemenea procese fiind anevoioase şi durabile. Afară de aceasta, Punk are deocamdată statut de concept, nu de un model de serie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter