Zeekr 001 este răspunsul chinezilor pentru Tesla: un electromobil nou, cu tehnologii de Volvo

1 Aprilie 2021, 17:08
Denis Godorozea
Geely continuă ofensiva în industria auto, de această dată prin lansarea unui nou constructor, numit Zeekr, care să concureze direct cu Tesla în segmentul electromobilelor. Maşina, însă, pare să fi preluat tehnologii şi limbajul stilistic de la Lynk&Co, brandul fondat mai devreme de forţele comune Geely şi Volvo. Respectiv, Zeekr 001 are tehnologii preluate inclusiv de la constructorul suedez.
Deşi despre lansarea noului brand de electromobile Zeekr cei de la Geely anunţau oficial acum câteva săptămâni, primul model de serie pare să fie gata de producţie, or aceasta nu este altceva decât o interpretare de serie a conceptului Lynk&Co Zero EV, prezentat anul trecut. În raport cu conceptul, versiunea de serie cu numele Zeekr 001 pare să nu fi suferit prea mari schimbări, precum nici la nivelul arhitecturii interioare, însă cei de la Geely sugerează că Zeekr ar fi un constructor separat, independent de Lynk&Co.
Varianta de serie a beneficiat de o caroserie ce combină silueta de hatchback cu portbagaj voluminos, dar şi elemente ochite la coupe-uri, precum geamurile laterale lipsite de chenare şi o siluetă atletică. Totodată, chinezii promit şi o gardă la sol comparabilă cu cele pe care le oferă crossover-ele urbane, într-un diapazon cuprins între 150 şi 220 mm, în funcţie de regimul selectat pentru suspensia pneumatică. În lungime Zeekr 001 măsoară 4,950 mm, ampatamentul constituind 2,999 mm.
La baza Zeekr 001 s-a situat platforma modulară SEA (Sustainable Experience Architecture), creată de Geely cu participarea Volvo special pentru electromobile de dimensiuni compacte. Anterior se anticipa că platforma va sta la baza viitoarelor modele suedeze, printre care un SUV mai compact decât actualele XC40 şi C40.
Deocamdată chinezii nu au dezvăluit informaţii despre substratul tehnic, dar promit că electromobilul va putea accelera până la 100 km/h în mai puţin de 4 secunde. Ei bine, cel puţin în interpretările de top. Autonomia va atinge până la 700 km, însă conform standardului învechit NEDC. Informaţii complete urmează să fie dezvăluite în cadrul premierei locale din China, ce va avea loc în 15 aprilie. Chinezii nu au vorbit despre planurile de expansie cu noul brand electric peste hotarele ţării.
0
1,879
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!