Aşa ruginesc legendele în Moldova: un rar Audi 200 şi un BMW Seria 7 E32, descoperite într-o parcare din Chişinău

9 Mai 2021, 11:47
Ilie Toma
Aşa cum vă spuneam şi ieri, deşi Moldova e o ţară mică, prin garajele ei se găsesc multe modele delicioase, care ies rar la lumină. Dar uneori bijuteriile n-au noroc de condiţii potrivite de păstrare, din cauza a tot felul de circumstanţe. Acum două zile, într-o parcare din Chişinău, din sectorul Ciocana, cineva a surprins tocmai două bijuterii, care par să staţioneze nemişcate acolo de ani de zile.
Prima din ele e un Audi 200 C3, un model foarte rar, dezvoltat pe caza lui Audi 100 C3 drept o ipostază mai luxoasă a acestuia. S-a produs între 1983 şi 1991 şi a avut sub capotă doar variaţii ale aceluiaşi motor de 2.2 litri, cu 5 cilindri în linie, considerat în acele vremuri bucătăria de specialitate a celor de la Audi. Cele mai simple versiuni dezvoltau 138 CP şi aveau tracţiune faţă, dar au existat şi versiuni turbo cu puteri cuprinse între 165 şi 220 CP, ba chiar şi versiuni quattro!
Pare o gamă foarte variată de motorizări, însă în toată cariera originală a acestui model s-au produs numai 97,195 exemplare în caroserie sedan şi alte 6,153 în caroserie break. Prin urmare, azi acest modele sunt deja căutate de colecţionari. Exemplarul din Chişinău pare a fi o versiune cu tracţiune faţă, dar inevitabil are acelaşi motor de 5 cilindri în linie sub capotă.
Alături, la câteva locuri distanţă, stă şi un BMW Seria 7 E32, model fabricat între anii 1986 şi 1994. Se pare că maşina asta a avut cândva, demult, un proprietar, despre care se ştie că a decedat la scurt timp după ce a vândut maşina în alte mâini. Se mai ştie că sub capotă e un motor V8, ceea ce ne face să credem că ar fi vorba de versiunea 740i, care livra 286 CP şi 400 Nm!
Aşadar, ambele maşini stau azi nemişcate, prăfuite, la aer liber, protejate doar de un acoperiş sumar. Bineînţeles, o asemenea păstrare a unor maşini care nu mai circulă e foarte păguboasă pentru starea lor, iar timpul începe a curge în defavoarea lor în asemenea condiţii. Motivele pentru care ajung aceste maşini să fie ţinute în asemenea condiţii pot fi nenumărate — defecte care necesită investiţii majore, pe care proprietarul nu şi le mai permite, schimbări majore în viaţa proprietarului, relocări peste hotare, drame de familie — orice. Cert este că azi aceste maşini mai pot fi salvate, întrucât par a fi încă foarte „vii” şi relativ uşor de readus la o condiţie tehnică bună şi un aspect strălucitor. Dar peste 3-5 ani, starea lor ar putea fi cu totul alta. De asta, poate ar fi mai bine ca ele să ajungă pe mâna unor pasionaţi, care le-ar putea readuce la condiţia pe care acestea o merită, şi le-ar putea trata cu pasiune specială? Ce zici?
Sursa foto: Facebook / Old Cars Moldova / Christian Popa
0
16,425
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!