Capsula timpului, provenită dintr-o moştenire: un Mercedes-Benz W123, cu doar 7,200 km la bord, scos la vânzare în Germania

4 Mai 2021, 20:42
Ilie Toma
La cât de multe poveşti am auzit cu toţii drept explicaţie pentru maşinile ce au aparent un parcurs mic, cuvântul moştenire de aici sună ca o istorie nouă, dar pe care imediat o tratăm cu îndoială. Pentru că şi poveştile astea evoluează în timp, după ce se răsuflă — de la maşina pensionarului la cea a bunicuţei care mergea doar la biserică, până la tot soiul de alte istorii mai ingenioase. Totuşi, acest Mercedes-Benz ne convinge că uneori, există şi excepţii de la obşinuitele înşelătorii, excepţii când povestea neverosimilă chiar se dovedeşte a fi adevărată, cu confirmări documentale.
Maşina asta e un Mercedes-Benz 200 D din generaţia W123, deci predecesorul lui W124. Versiunea 200 D însemna să ai sub capotă cel mai slab motor din câte se puteau instala pe W123 — un diesel aspirat natural, de 2.0 litri, care dezvolta la început 55 CP, apoi 60 CP începând cu anul 1979. Recompensa pentru o putere atât de mică era dublă — o eficienţă foarte bună în consum a acestui propulsor, de sub 9 litri la sută, dar şi o fiabilitate de neclintit, pentru care un milion de kilometri parcurşi nu era o excepţie, ci o normalitate.
Acest Mercedes-Benz a fost fabricat şi cumpărat în 1980, prin urmare are 60 CP sub capotă. Primul şi unicul proprietar al ei de facto a fost un german cu mai multe maşini în garaj, care şi-a luat acest Mercedes-Benz mai ales pentru călătorii lungi. După achiziţie, neamţul folosea maşina pentru câte o călătorie pe vară, de obicei spre munţii Alpi. În unele din aceste călătorii îşi lua şi nepoata, care ulterior a şi moştenit acest Mercedes-Benz. După ce revenea acasă, Mercedesul era pus din nou în garaj, stând toată iarna în aşteptarea unei noi călătorii din următoarea vară.
Aceste călătorii s-au repetat până spre sfârşitul anilor ’80, când germanul a pus maşina în garaj, i-a deconectat bateria, şi a lăsat-o nemişcată. Mercedesul avea doar 7200 km la bord, adunaţi în verile precedente.
Omul s-a stins de viaţă între timp, iar Mercedesul său aşa şi a rămas să stea nemişcat în acelaşi garaj, ajungând a fi moştenit de femeia de care vorbeam. Ea n-a făcut nimic cu el mulţi ani, până în 2019, când s-a gândit să-l vândă. Agentul de vânzări care a venit să-l vadă a rămas înlemnit de maşina pe care a descoperit-o — ea avea până şi anvelopele de uzină, ba chiar şi niţel lubrifiant de uzină pe alocuri.
Caroseria sa era în stare absolut perfectă, datorită mediului uscat în care a stat nemişcată. Nu a fost nevoie ulterior decâţ de spălare şi un pic de polisare.
Habitaclul, tapisat cu piele albastră, era de asemenea în condiţie de maşină nouă, fapt care e şi mai impresionant, întrucât pielea veche adeseori crapă, chiar dacă stă nefolosită.
Motorul şi toate componentele mecanice sunt, din nou, în condiţie de nou. După ce agentul de vânzări a cumpărat maşina de la femeia moştenitoare, s-au făcut câteva lucrări de mentenanţă la partea de lichide, filtre şi căptuşeli de cauciucuri, însă asta a fost tot ce era necesar.
Mercedesul a fost dus ulterior pentru certificare drept maşină istorică în Germania, pentru a avea dreptul să poarte plăcuţe H, iar odată cu asta a trecut şi o expertiză, primind calificativul maxim de 1, atribuind vehiculelor în condiţie originală, păstrate autentic, fără defecte!
Şi poate am vrea în continuare să ne îndoim de veridicitatea poveştii sale, dar dacă începi a privi în detalii fiecare imagine, observi cât de mult musteşte a nou fiecare micuţ element al său, cu o uşoară amprentă a timpului, fără urmă de restaurare modernă. Aşa că oricât de sceptici am fi, până la urmă, Mercedesul ăsta ne-a convins că e o bijuterie adevărată, nu o poveste de faţadă.
Iar asta înseamnă că e o maşină demnă de a ajunge în colecţia unui pasionat, demnă de a se scrie despre ea, demnă de a fi descoperită de orice fan Mercedes-Benz sau pur şi simplu de cei ce apreciază modelele astea legendare!
W123-ul ăsta a fost scos la vânzare cu 30,000 euro în Germania. Pentru un asemenea Mercedes-Benz, cu 7,200 km la bord, probabil e o ofertă unică în lume!
0
1,895
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!