Cupra prezintă primul electromobil de serie, noul Born, dezvoltat pe baza VW ID.3

25 Mai 2021, 15:16
Denis Godorozea
Marca Cupra prezintă primul electromobil de serie din gamă, înaintea celor de la SEAT. Primul model electric din portofoliul constructorului spaniol este un hatch compact cu caracter sportiv, dar unul foarte apropiat de hatch-ul electric Volkswagen ID.3. De altfel, silueta şi designul celor două modele este foarte apropiat, în ciuda posibilităţilor de personalizare pe care le oferă platforma modulară MEB.
Stilistic Cupra Born se inspiră de la conceptul cu acelaşi nume, prezentat mai devreme, fiind apropiat de gama actuală a constructorului din Spania. Multiple elemente, însă, au fost preluate integral şi fără schimbări de la hatch-ul ID.3, silueta fiind identică, chiar şi poriterele. Ei bine, probabil este vorba despre o încercare de reducere a costurilor, or Born va fi produs pe aceeaşi linie de asamblare cu ID.3 la uzina Volkswagen din Zwickau.
În materie de substrat tehnic Cupra Born tot nu aduce careva surprize, iar asta chiar dacă marca este poziţionată pe piaţă drept una de performanţă — noul hatch este identic cu ID.3 şi în acest sens. Cumpărătorii pot alege dintre două versiuni de putere iniţial, 150 CP şi 310 Nm sau 204 CP şi 310 Nm. Indiferent de versiunea selectată, hatch-ul va fi echipat cu un singur motor electric, ce acţionează roţile punţii spate.
Opţional mai este disponibil pachetul de performanţă E-Boost, ce majorează puterea maximă până la 231 CP în cazul motorizării de top, însă aceasta este pusă la dispoziţia celui din spatele volanului pentru o perioadă limitată de timp. Cu funcţia E-Boost activată hatch-ul poate accelera până la 100 km/h în 6.6 secunde, pe când în mod standard electromobilul este simţitor mai lent.
Pentru început Born va oferi la alegere trei pachete de baterii, respectiv de 45 kWh, 58 kWh şi 77 kWh, astfel încât autonomia calculată conform standardului WLTP poate varia între 340 şi 540 km. De la o sursă de alimentare rapidă (125 kW) rezervele bateriei pot fi suplinite pentru un parcurs de 100 km în doar 7 minute, în timp ce încărcarea în proporţie de 80% are loc în aproximativ 35 minute.
Cupra Born va marca debutul comercial în Europa până la finalul acestui an, urmând să fie niţel mai scump în raport cu Volkswagen ID.3, având un nivel de echipare ceva mai generos. Deocamdată nu se cunoaşte dacă şi SEAT va lansa o compactă similară cu propulsie electrică în acest segment.
0
2,227
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!