Deşi nu oferă sisteme de siguranţă moderne, modelele Lada testează acum pilotul automat în Rusia

19 Mai 2021, 14:02
Denis Godorozea
Prima Lada echipată cu prototipul unui sistem de pilot automat a fost surprinsă în Rusia în timpul testelor. Astfel, chiar dacă nu oferă nici nivelul minim de sisteme de siguranţă activă după standardele europene, modelele ruseşti par să facă un pas imens înainte în testarea sistemelor de condus autonom. Proiectul, însă, nu aparţine chiar direct celor de la Lada, modelul fiind ales, probabil, din motive patriotice.
Lada cu pilot automat pare a fi un proiect într-atât de fantastic, încât ruşii s-au văzut nevoiţi chiar să menţioneze despre substratul tehnic tehnologizat cu inscripţii pe caroserie şi lunetă, gen "Automobil cu pilot automat". Ei bine, adevărul este că prototipul parcurge doar distanţe restrânse pe teritoriul unei instituţii spitaliceşti, acolo unde în cale îi pot apărea şi pietoni nedumeriţi de absenţa unui şofer la volan.
Proiectul aparţine Universităţii de de stat de transport din Rusia, alături de o companie de stat situată în Moscova. În prezent prototipul pe baza break-ului Lada Vesta SW este angajat în cadrul unui spital, unde transportă analizele colectate de la pacienţi dintr-o clădire în alta. Timp de o lună Vesta cu pilot automat a realizat cu succes mai multe misiuni, reuşind să parcurgă cumulativ circa 120 km pe teritoriul spitalului, iar anterior cu aceeaşi misiune a fost pregătit şi un Ford Focus. Deocamdată autorii proiectului sunt mai rezervaţi referitor la viitorul tehnologiei, însă nu este exclusă apariţia unor asemenea prototipuri şi în cadrul altor instituţii publice de stat pentru diverse servicii.
0
997
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!