În timp ce mărcile germane renunţă la motoarele mari, Toyota a dezvoltat în secret un nou V8 turbo

13 Mai 2021, 19:23
Ilie Toma
Trăim într-o lume în care tot mai mulţi producători, mai ales germani, anunţă că s-au oprit din dezvoltarea a noi motoare cu ardere internă, rezumându-se la a le mai ţine pe cele curente în viitorii ani, până la o trecere completă la mobilitate electrică. Audi, Mercedes, veştile diferă de la un producător la altul, dar esenţa e cam aceeaşi — nimeni nu se mai apucă de creat noi motoare mari cu ardere internă, unii mai dezvoltă doar din cele mai mici, iar alţii deloc, concentrându-se doar spre maşini electrice.
În toată vâltoarea acestor veşti, Toyota pare să fi mers în secret împotriva valului, dezvoltând un nou motor V8 biturbo, pe care l-a adus deja la o etapă foarte apropiată de lansare. Zicem în secret, pentru că despre acest nou V8 nu se ştie aproape nimic, iar unele zvonuri din ultimele 12 luni spuneau că şi Toyota va trece de la V8-uri la V6 turbo, sau că până şi Land Cruiser-ul viitor va deveni exclusiv hibrid, cu motoare mai mici, ajutate de electromotoare.
Dar o serie de documente publicate recent de biroul de patentare din SUA au relevat că Toyota a lucrat de zor, totuşi, la acest nou motor V8. Nu se ştiu foarte multe detalii despre el, dar din informaţiile şi graficele din documentele de patentare se poate vedea că acest V8 nou are prevăzute instalarea a două turbine, poziţionate între cele două blocuri cilindrice, un pic deasupra nivelului lor, probabil din considerente de răcire corectă a turbinelor.
Această poziţionare a turbinelor ar face întregul motor mai compact în lungime şi ar putea permite instalarea lui nu doar pe SUV-uri şi offroader-e mari, ci şi pe modele mai compacte, sportive sau chiar sedanuri! Imaginaţi-vă un viitor Camry V8, de exemplu, cât de mult ar fi adorat! Dar, fireşte, cel mai probabil vom vedea acest nou motor în primul rând pe modelele Lexus.
Alte detalii din informaţiile de patentare specifică şi posibilitatea ca acest nou motor să fie echipat fie cu o singură turbină, fie cu două. Una e clar — motorul va ajunge cu siguranţă în producţie, iar primele anunţări oficiale sub capota vreunui model ar putea avea loc chiar în acest an! Şi nu în ultimul rând, ambiţia şi curajul celor de la Toyota, de a dezvolta un nou V8 atunci când toţi par să renunţe prea repede la acest motoare, cu siguranţă îi va bucura nespus de mult pe fanii de maşini savuroase!
Un singur gând de final mai avem. Oare nu a prevăzut Toyota din start şi posibilitatea ca acest nou motor să poată funcţiona cu hidrogen ars direct în cilindri? Ne întrebam asta pentru că anume atunci, la prezentarea acelei tehnologii, cei de la Toyota au menţionat că datorită acelui combustibil şi acelei tehnologii, un motor V8 sau V12 mare ar putea fi mai puţin poluant decât unul mic actual, ce funcţionează pe benzină! Acum parcă se leagă ceva în acele declaraţii, nu-i aşa? Cu siguranţă Toyota va avea de făcut anunţuri intrigante în viitorul apropiat!
0
2,272
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!