Legenda supremă: un Mercedes-Benz S 600 Long blindat, cu doar 13 mii km la bord, scos la vânzare după ce a slujit emirului din Qatar

7 Mai 2021, 15:07
Ilie Toma
În anii de demult, Mercedes-Benz S-Class W140 era vârful absolut a ceea ce putea întruchipa un automobil perfect. Dar până şi perfecţiunea avea grade de comparaţie pe atunci, ba chiar şi o ierarhie internă. Să ai un S 600, adică în motorizarea de top, era şi mai mare onoarea. Să ai un S 600 Long, adică o maşină cu ampatament mărit, însemna să te simţi cu totul privilegiat în viaţa asta. Iar să ai un S 600 Long, iar pe deasupra şi blindat, însemna să ai o fortăreaţă indestructibilă pe roţi, unde te poţi simţi rege.
Iar maşina pe care o vedem aici e anume o asemenea ipostază regală, iar în ea cineva chiar s-a simţit rege. Nu la figurat, ci la propriu! Maşina asta a fost cumpărată nouă de către emirul Qatar-ului, Hamad bin Khalifa al-Thani, care a deţinut funcţii majore de conducere în Qatar din 1977 până în 1995, iar în 1995, după o lovitură de stat, a preluat conducerea Qatar-ului de la tatăl său, fiind încoronat şi stând în fruntea ţării până în 2013. Mercedesul ăsta e fabricat şi livrat tot în 1995 — deci e clar, omul şi l-a comandat imediat după ce s-a văzut încoronat în fruntea Qatarului!
Mercedes-Benz i-a fabricat un S-Class W140 S 600 Long, aşa cum a vrut prinţul, burduşit cu de toate, inclusiv o cotieră centrală foarte ciudată, ce separă scaunele faţă ca nişte tronuri.
Tot cu două tronuri a fost configurată şi bancheta spate, pe mijloc existând o linie de separare, drept consolă. Posteriorul scaunelor faţă e şi el individual, fiind făcut să aibă mese rabatabile, iar în partea dreaptă, acolo unde stătea emirul, e prevăzut şi un telefon, pentru a rezolva treburile importante ale ţării. Scaunele ce formează bancheta spate, apropo, au spătare cu unghi reglabil.
După ce maşina a fost produsă, însă, ea a mers în Belgia pentru a fi blindată, la specialiştii uneia din cele mai bune companii din lume din acest domeniu — Carat Duchatelet. Aici maşinii i s-au făcut modificări ample, pentru a-i asigura un grad de armură B7, cu alte cuvinte cel mai înalt grad de protecţie posibil pentru un vehicul nemilitar.
Toate modificările de blindaj au mărit greutatea maşinii cu circa 900 kg, dar motorul V12 de sub capotă avea rezerve pentru a face faţă acestei sarcini, cu cei 390 CP şi 570 Nm ai săi.
Şi abia după blindaj maşina a fost livrată în Qatar, iar la scurt timp şi-a început serviciul de a-l sluji pe emir. A rulat mai mult în evenimente oficiale şi mai mult în primii ani, pentru că n-a fost nici pe departe unica maşină cu care s-a alintat emirul. Apropo, fiul acestuia e un colecţionar renumit de supercar-uri, având o colecţie de-a dreptul năucitoare, aşa că familia regală a avut multe bijuterii în garaj cu care să se alinte. Tocmai de asta, nu ne mai miră să aflăm că acest Mercedes-Benz S 600 L blindat a parcurs doar 13,500 km de când e nou până azi, în cei 26 de ani!
Ei bine şi acum imaginează-ţi că maşina asta regală din Qatar se vinde azi în Marea Britanie, la o casă de licitaţii. Licitaţia va avea loc la 15 mai, atât cu prezenţă fizică, cât şi online sau la telefon, iar preţul estimativ cu care acest S-Class ar trebui să se vândă e de circa 35-55 mii euro. Ce zici, îşi merită banii?
0
1,573
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!