Lynk&Co pune mâna şi pe platforma lui Volvo XC90: cum arată cel mai mare SUV din gama chinezilor

11 Mai 2021, 15:09
Denis Godorozea
Lynk&Co, proiectul comun al celor de la Geely şi Volvo, conceput în scurt timp după ce compania suedeză a ajuns în posesia gigantului din China, a prezentat noua navă amiral, SUV-ul cu indicele 09. Acesta e cel mai mare model din gama constructorului chinezesc, creat pe baza platformei SPA, ceea ce înseamnă că acesta este un model înrudit cu Volvo XC90, pe când toate modelele precedente utilizau platforma suedezilor CMA, comună cu XC40 şi C40.
SPA, sau Scalable Product Arhitecture, a apărut în gama Volvo acum peste 8 ani, fiind proiectată pentru toate modelele din seriile 90 şi 60. Ulterior platforma a fost oferită şi celor de la Polestar, un alt proiect comun Volvo-Geely, ce a dezvoltat primul coupe hybrid de performanţă, Polestar 1. Acum arhitectura SPA urmează să cedeze locul unei versiuni noi, SPA II, ce va sta la baza celei de-a treia generaţie Volvo XC90, ce va avea în premieră şi versiuni 100% electrice.
Respectiv, este puţin probabil ca cei de la Lynk&Co să lanseze şi o versiune electrică pentru 09, însă gradul avansat de rudenie cu modelul suedez de top, inclusiv din punct de vedere stilistic, promite motorizări pe benzină de 2.0 litri sub capotă, inclusiv în componenţa sistemelor hibride de propulsie, alimentate la priză, dar şi un nivel maxim de siguranţă activă şi pasivă.
Chinezii nu oferă prea multe detalii despre substratul tehnic, dar menţionează că Lynk&Co 09 va prelua şi motorizările mild-hybrid pe benzină de 2.0 litri de la Volvo, urmând să fie disponibile cu tracţiune faţă sau integrală. Indiferent de versiune, SUV-ul va fi echipat exclusiv cu cutia automată cu 8 rapoarte livrată de Aisin.
Lansarea tardivă a SUV-ului de top Lynk&Co 09 şi planurile de expansiune a chinezilor pe pieţele europene ar însemna că noul lor model de top ar putea fi o alternativă mai accesibilă pentru viitoarea generaţie Volvo XC90. Deocamdată, însă, chinezii nu specifică careva termeni exacţi de lansare nici pentru piaţa internă.
0
1,058
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!