Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Maşina care putea atinge 300 km/h în anul 1992: Alpina B12 5.7, în caroserie E31

11 Mai 2021 - 22:02
Ilie Toma
Viteza de 300 km/h este şi azi o exclusivitate rezervată celor mai puternice maşini din lume, dar imaginează-ţi cât special te puteai simţi în anul 1992 cu acest superb model Alpina, dezvoltat pe baza lui BMW Seria 8 E31, spunând relaxat că el poate atinge tocmai 300 la oră!
Maşina asta musteşte de sportivitate superlativă, aşa cum era ea înţeleasă în vârful ingineriei anilor ’90 şi cum aproape sigur nu va mai exista vreodată!
Era anul 1992, când cei de la Alpina au adunat presa şi şi-au prezentat noua lor creaţie — Alpina B12 5.7. Modelul era dezvoltat pe baza lui BMW 850 Csi Coupe şi avea sub capotă un motor V12, la fel ca şi originalul, doar că cilindreea fusese mărită până la 5.7 litri. În rezultatul creşterii cilindreei şi a multiplelor modificări la motor, specifice celor de la Alpina, motorul şi-a mărit puterea cu încă 36 CP, ajungând la 416 CP!
Să măreşti puterea cu doar 36 CP în urma la atâta efort, azi sună ciudat, în era chip-tuning-ulului, dar atunci noi vorbeam de un motor aspirat natural, V12, iar inginerii Alpina sunt renumiţi pentru faptul că-şi proiectau motoarele pentru a rezista nu mai puţin decât originalul. Prin urmare, aceste motoare, dacă sunt bine întreţinute, pot livra şi azi aceiaşi 416 cai.
Cuplul maxim era de 570 Nm, iar după standardele de atunci asta însemna senzaţia unei forţe nelimitate izvorâte din motor! Foarte multe, la modelul ăsta, s-au legat de cifrele 5 şi 7 — motor de 5.7 litri, cuplu de 570 Nm şi, oricât de trist ar suna, doar 57 de exemplare produse în toată istoria, între anii 1992 şi 1996! Poţi să-ţi imaginezi, deci, despre ce maşină exclusivistă vorbim! Dacă pe undeva, în orice colţi al lumii, mai este acum vreo cineva cu o asemenea Alpina în garaj, putem să-i spunem că e mai privilegiat şi mai norocos decât un simplu milionar!
Nu ştim cât ar valora azi o asemenea maşină, pentru că nu prea apar în vânzare. Dar ştim că atunci, în anul 1992, performanţele anunţate pentru acest superb model Alpina erau de domeniul science-fiction: 5.8 secunde până la 100 km/h şi o viteză maximă de 300 km/h!
Şi ştii care era unul din motivele limitării producţiei la doar 57 de exemplare, pe parcursul a aproape 4 ani? Faptul că o mulţime din lucrările de modificare se făceau manual! Iar atunci, în 1992, în momentul prezentării, oficialii BMW le spuneau jurnaliştilor: „Plăcerea deţinerii unui automobil capabil să atingă 300 km/h vine cu un preţ mare, iar această plăcere va fi oferită unui număr foarte mic de oameni, nu în ultimul rând din cauza producţiei elaborate, o mare parte din ea fiind făcută manual. Dar nu trebuie neapărat să deţii acest automobil, ca să-l adori! Fără nici o îndoială, putem afirma că acest automobil este, astăzi, vârful superlativ a ceea ce poate oferi ingineria auto germană!” Aşa se vorbea în 1992 la prezentarea unei maşini, dragii noştri, aşa îşi descriau inginerii creaţiile, vorbindu-ţi despre consistenţă, inginerie şi emoţia pe care o primeşti. Şi numai pentru asta, această Alpina de 300 km/h merită un loc aparte în inimile fanilor şi în istorie!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter