Pilotul automat nu oboseşte: camionul autonom a livrat marfa cu 10 ore mai devreme decât şoferul

20 Mai 2021, 18:51
Denis Godorozea
Compania americană TuSimple a realizat un test amplu a propriului sistem de pilot automat pe drumurile publice, rezultatele căruia au demonstrat cât de eficient poate fi sistemul digital în raport cu un şofer de camion. Prototipul a reuşit să parcurgă distanţa de 1,450 kilometri dintre două state americane cu 10 ore mai rapid decât o face un şofer de camion.
Startup-ul respectiv a luat naştere acum câţiva ani, fiind specializat pe dezvoltarea unui sistem de condus autonom dedicat camioanelor mari. Compania se arată convinsă că noile tehnologii vor eficientiza industria transporturilor de mărfuri în viitor, or lansarea unui pilot automat pe camioane ar fi prioritară în raport cu sistemele de pilot automat pentru automobile.
În cadrul testului pe drumurile publice, TuSimple s-a aliat cu giganţii Giumarra Companies şi Associated Wholesale Grocers, clienţi ai companiilor de transport, pentru a livra un lot de pepeni verzi din oraşul Tucson, statul Arizona, în oraşul Dallas, statul Texas. Distanţa dintre punctele de livrare constituie aproximativ 1,450 kilometri. Distanţa respectivă a fost parcursă de pilotul automat în doar 14 ore şi 6 minute, pe când un şofer ar avea nevoie de 24 ore pentru aceeaşi distanţă, ţinând cont de opririle pentru odihnă.
De menţionat, că deşi a parcurs aproape integral întreg traseul fără implicare umană, sistemul de pilot automat de nivelul IV dezvoltat de TuSimple a avut nevoie, totuşi, de ajutorul unui şofer profesionist, care a fost prezent în cabină, fiind angajat să monitorizeze situaţia şi să intervină la nevoie. Totodată, şoferul a ghidat camionul în manevrare pe teritoriul întreprinderii şi, cel mai probabil, la staţiile de alimentare cu combustibil.
Părţile participante la proiect se arată convinse, că implementarea tehnologiilor autonome în industria de transport de mărfuri va avea doar impact benefic, dar par să nu să se întrebe despre numărul imens de şoferi care cu trecerea timpului vor rămâne fără locuri de muncă. Ei bine, nu prea curând, or tehnologia mai are şi va mai avea nevoie în următorii ani de intervenţia şoferului în cazuri de urgenţă.
0
6,023
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!