Renunţarea la motoarele tradiţionale cu combustie internă a prăbuşit vânzările mărcii Smart

5 Mai 2021, 17:34
Denis Godorozea
Marca Smart, anterior parte a concernului german Daimler, suferă acum o adevărată dramă după ce a renunţat în totalitate la motoarele tradiţionale cu combustie internă. Mai bine de un an constructorul vinde doar electromobile, având în gamă două modele de serie, iar această tranziţie a rezultat într-o scădere drastică a vânzărilor cu peste 75%.
Aşadar, dacă în 2019, când mai avea în gamă modele cu motoare pe benzinp, Smart a reuşit să comercializeze peste 114 mii automobile într-un singur an, atunci în 2020 vânzările companiei pe Bătrânul Continent a totalizat doar 27,218 unităţi, în scădere cu 76.23%. Rezultatele primelor luni din 2021 arată o creştere neînsemnată în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar rezultatele sunt în continuare simţitor mai mici decât în anii precedenţi.
O asemenea scădere drastică ar avea mai multe motive, dar cel mai probabil cumpărătorii europeni pur şi simplu nu-şi doresc să achite sume de peste 26 mii euro pentru o maşinuţă ultra compactă de dimensiunile unui Smart ForTwo, care pe lângă locul restrâns pe care-l oferă are şi o autonomie limitată la doar 130 km. Nici modelul ForFour nu oferă careva caracteristici mai bune în ciuda dimensiunilor mai mari, având un preţ şi mai piperat, de peste 30,000 euro.
Deci, la preţul unui ForFour în Europa poate fi achiziţionată, mai nou, Dacia Spring, primul model electric al constructorului auto din Mioveni, ba chiar două unităţi! Totodată, la acelaşi preţ cu un ForFour poate fi cumpărat şi un Nissan Leaf, de exemplu, care este un hatchback simţitor mai mare din segmentul C. În condiţiile unei asemenea bătălii în segmentul ce se bucură de o cerere tot mai mare, Smart va avea să-şi revizuiască preţurile şi, probabil, gama de modele, dar şi să avanseze din punct de vedere tehnologic, or autonomia de 130 km pare caraghioasă chiar şi pentru un model urban la ora actuală, nu?
0
1,211
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!