Soluţie pentru autonomie nelimitată la electromobile: benzi dedicate cu încărcătoare wireless

14 Mai 2021, 09:45
Denis Godorozea
Încărcătoarele fără fir nu mai sunt tehnologii ultra revoluţionare în industria modernă, nici în cazul gadget-urilor cu baterii compacte, dar nici în cazul electromobilelor ce fac uz de capacităţi mult mai mari. Cele mai apropiate proiecte cu tehnologii wireless pentru electromobile vor face încărcarea maşinilor mai confortabilă pentru utilizatori, dar cele mai ambiţioase proiecte promit autonomii nelimitate!
Un nou proiect în acest sens a demarat în cadrul instituţiei Cornell University din SUA. Entuziaştii de acolo îşi propun să dezvolte o tehnologie gata de producţie, accesibilă şi eficientă, care să încarce electromobilele în mers, fără careva conectivităţi sau bătăi de cap suplimentare. Conform planurilor, încărcătoare wireless vor fi instalate chiar în carosabil, astfel încât electromobilele să poată încărca încontinuu, fără necesitatea de a staţiona o perioadă mai lungă de timp.
Astfel, autorii proiectului îşi propun să rezolve problemele stringente cu care se confruntă astăzi electromobile — lipsa de infrastructură necesară sau suprasolicitarea celei existente, cozile la prizele de încărcare şi dependenţa faţă de reţeaua de prize. Conform planurilor, cel puţin zonele urbane vor dispune de benzi de circulaţie dedicate electromobilelor, care să integreze încărcătoare wireless, astfel încât maşinile să circule pe aceste benzi doar când simt nevoia de a suplini rezervele de energie. Sistemul va identifica automatizat automobilul, iar utilizatorul nu va avea decât să achite factura ulterior. Ei bine, cei de la Cornell University admit că o asemenea tehnologie va putea fi utilizată abia peste 10-15 ani şi, cel mai probabil, predominant în mediul urban, ba în doar anumite zone ale oraşului.
Ar face această tehnologie mai atractive electromobilele? Ar fi autonomia aproape nelimitată un factor determinant pentru a alege un electromobil în locul unei maşini cu motor termic? Spune-ne ce crezi în comentarii!
0
1,292
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!