Tesla va plăti câte 13 mii euro clienţilor din Norvegia din cauza unei actualizări imperfecte

25 Mai 2021, 18:07
Denis Godorozea
Tesla a fost obligată să achite despăgubiri clienţilor săi din Norvegia pentru lansarea unei actualizări defectuoase de soft pentru electromobilele comercializate. Compania americană a fost învinuită de lansarea unei actualizări de soft ce a avut impact negativ asupra autonomiei şi timpului de încărcare.
Cazul Tesla în Norvegia este, astfel, asemănător cu cazul Apple de acum câţiva ani, când gigantul american a fost învinuit de faptul că actualizările reduc performanţele dispozitivelor mai vechi. În cazul constructorului american de electromobile, însă, actualizările au redus din autonomia maximă, dar şi au majorat timpul petrecut la priză. Instanţa a stabilit că Tesla a lansat conştient acele actualizări, iar astfel acum va fi obligată să achite clienţilor câte 136 mii coroane norvegiene, echivalentul a circa 13,363 euro conform cursului actual. Fireşte, asta în cazul în care Tesla nu va contesta decizia instanţei la o curte superioară.

Primele asemenea cazuri au fost raportate în Norvegia în 2019, problema fiind depistată predominant la electromobilele Model S şi Model X cu baterii de 85 kWh. Experimentul realizat de Electrek, de exemplu, a stabilit că autonomia unei Tesla Model S, produse în 2014, a fost redusă cu circa 11%, respectiv de la 397 km până la 349 km, în urma actualizării de soft. Concomitent utilizatorii au depistat că încărcarea la prizele Supercharger durează mai mult după actualizare.
În replică, cei de la Tesla au explicat că modificările au fost introduse intenţionat pentru a extinde durata de viaţă a bateriilor, deci pentru a preveni defectele tehnice. Totodată, americanii au sugerat că asemenea actualizări de soft au fost lansate pentru un număr limitat de electromobile. Chiar şi aşa, conform estimărilor, doar în Norvegia din cauza actualizărilor defecte au avut de suferit circa 10 mii proprietari de Tesla.
0
1,162
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!