Toyota Corolla cu motor termic alimentat cu hidrogen a parcurs cu succes cursa de 24 de ore

27 Mai 2021, 09:52
Denis Godorozea
Acum câteva săptămâni japonezii veneau cu un anunţ incredibil, despre noua revoluţie în industria auto, ce ar putea prelungi viaţa motoarelor termice. Este vorba despre un motor cu combustie internă, modificat de japonezi ca să funcţioneze cu hidrogen pe post de combustibil în locul benzinei. În scurt timp după ce au prezentat noua lor creaţie, japonezii au anunţat că vor pune la încercare acest motor într-o cursă de anduranţă, pentru a-i demonstra fiabilitatea şi competitivitatea în raport cu motoarele tradiţionale.
Ei bine, cursa de anduranţă de 24 de ore Super Taikyu a avut loc, iar la grila de start, pe lângă altele, s-a aliniat şi Corolla cu numărul de ordine 32, care are sub capotă acel motor de 1.6 litri, cu 3 cilindri, preluat de la compacta nebunatică GR Yaris, dar modificat să consume hidrogen în loc de benzină. Motorul a făcut faţă încercării, reuşind să finalizeze cursa fără defecţiuni tehnice, dar aventura nu s-a încheiat şi fără neajunsuri depistate. Dar e şi firesc pentru o tehnologie nouă, nu?
De fapt, neajunsurile par a fi mai critice doar dacă e să vorbim în contextul unei curse de anduranţă, unde cel mai de preţ este, probabil, timpul. Corolla a avut nevoie, însă, de mai multe opriri la pentru realimentare decât bolizii cu motoare pe benzină — maşina alimentată cu hidrogen a oprit la pit stop de 35 ori pentru alimentare în cele 24 de ore, pe când maşinile cu motoare pe benzină au deobicei nevoie de circa 20 realimentări.
În context, Toyota a declarat că primul test de anduranţă în condiţii reale a avut succes, iar echipa va analiza datele şi rezultatele, urmând să introducă îmbunătăţiri noului sistem de propulsie. Iar în viitor, Corolla cu motor cu hidrogen se va alinia din nou la grilele de start ale altor curse.
0
1,268
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!