Un rar Volvo 780 Bertone Coupe, observat în Moldova

8 Mai 2021, 10:21
Ilie Toma
Deşi nu suntem o ţară mare, iar cultura adevărată a automobilelor am învăţat-o poate prea târziu, în Moldova există mulţi pasionaţi adevăraţi de maşini speciale, iar în garajele ţării noastre există modele superbe, care ies foarte rar la lumină şi despre existenţa cărora poate nici nu bănuim.
Ieri în mediul online au apărut imagini cu un Volvo 780 Bertone Coupe, observat pe străzile din Chişinău. La prima vedere, pentru mulţi oameni maşina asta pare doar un alt simplu Volvo, care nu iese cu nimic în evidenţă. Dar formele pătrăţoase ascund secrete uriaşe!

Adevărul e că modelul ăsta, produs între anii 1986 şi 1991, a fost un Volvo creat să bată nemilos Mercedesurile, BMW-urile şi Audi-urile vremurilor sale. Designul a fost creat de faimosul atelier Bertone din Italia, iar luxul interior era de-a dreptul desăvârşit. Scaunele erau fotolii de lux, planşa de bord avea inserţii de lemn, iar la nivel de dotări în acest model puteam găsi sistem automatizat de climatizare, ba chiar şiun sistem audio Hi-Fi cu egalizator pe 7 frecvenţe!
Maşina a început prin a primi motor V6 sub capotă, dar apoi gama de propulsoare s-a mai lărgit. Suspensia spate era diferită faţă de sedanurile Volvo, aici fiind instalată o suspensie multilink, cu amortizoare Nivomat, care se puteau autonivela! Mai târziu s-a instalat şi un V6 turbo sub capotă, care dezvotla iniţial 175 CP, apoi 185 CP, iar pentru Italia a existat şi o versiune de 200 CP!
Modelul a fost adorat de fanii Volvo, iar fanii altor mărci premium au trebuit să recunoască, poate pentru prima dată, că un Volvo poate fi nu doar indestructibil, ci şi frumos, emoţional, ba chiar şi luxos într-atât încât să bată mărcile germane! Totuşi, din cauza timpului scurt de producţie şi a faptului că era un model de nişă, pe toată cariera acestui model s-au produs doar 8,518 exemplare de toate motorizările luate la un loc! Aşa că ceea ce vedem azi în Chişinău, e una din acele 8,518 maşini create vreodată în toată lumea! Asemenea maşini, în funcţie de starea lor, încep azi de pe al 10 mii euro în stări jalnice şi ajung până spre 25-50 mii euro şi mai mult în motorizări mai rare şi stări mai bine păstrate!
Şi, judecând după plăcuţele de înmatriculare ale maşinii din Chişinău, proprietarul o are în posesia sa de minim vreo douăzeci şi ceva de ani! Iar dacă-l cunoaşte cineva, vă rugăm să ne transmiteţi un mesaj pe pagina noastră de Facebook, ne-ar face o mare onoare să vedem pe viu maşina asta, pentru un reportaj special! Ştim că puterea comunităţii poate face minuni, cum a mai făcut-o de multe ori, aşa că vă rugăm să ne ajutaţi să găsim acest om pasionat de Volvo din Moldova!

Sursa foto: Facebook / Old Cars Moldova
0
8,210
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!