(VIDEO) Aceste camioane au fost dezvoltate de Porsche, iar acum se laudă cu o siguranţă record

10 Mai 2021, 09:19
Ilie Toma
Porsche produce camioane? Vrea să meargă pe urmele celor de la Mercedes-Benz? Nu, fireşte, nu produce, dar totuşi a dezvoltat aceste modele de camioane, având o contribuţie imensă la ele, despre care cunosc foarte puţini până şi dintre oamenii care le conduc în fiecare zi.
Vă amintiţi că de ori de câte ori vorbim, spre exemplu, de Mercedes-Benz E 500 din generaţia W124, menţionăm că acel model a fost dezvoltat de Porsche, la comanda Mercedes-Benz, iar ulterior chiar a şi fost produs la uzina Porsche? Ei bine, adevărul e că cei de la Porsche au o subdiviziune, numită Porsche Engineering, care, pe parcursul istoriei, n-a lucrat doar la modelele Porsche, ci a mai preluat comenzi şi de la alţi producători, iar asta a salvat compania germană în vremuri grele. Tot cei de la Porsche Engineering au fost contractaţi aproape un deceniu în urmă, deci mult mai aproape de zilele noastre, de către cei de la Scania!
Rolul celor de la Porsche a fost să proiecteze cabina noilor modele Scania R şi Scania S, care a fost lansată în 2016 şi care se află şi azi în producţie, inclusiv pe cel mai puternic camion din lume, Scania 770 S, pe care noi l-am filmat de curând în Moldova! Da, aceşti regi ai şoselelor, au, de fapt, cabină proiectată de Porsche, iar asta nu e un zvon, ci un fapt confirmat oficial, pe care Porsche l-a făcut public de curând, în momentul aniversării a 90 de ani a diviziei sale de inginerie.
Aşadar, misiunea principală a celor de la Porsche în dezvoltarea noilor cabine a fost siguranţa înainte de toate, şi asta pentru că cei de la Porsche au o experienţă enormă în tot soiul de aliaje de metale, astfel încât, prin metale de rigiditate diferită, să proiecteze zone de deformare şi de siguranţă în noile cabine. La modul practic, sarcina a fost să se dezvolte cel mai sigur camion Scania din toate timpurile, în care şoferul să fie protejat până la superlativ, iar totodată noul camion să devină şi unul din cele mai sigure din lume, ba chiar poate poziţionat în vârful absolut al industriei. Şi să faci asta cu un camion care nu are neapărat o capotă lungă în faţă, pe care s-o poţi proiecta drept zonă de absorbţie a impactului, nu e deloc simplu. Tocmai de asta, a fost nevoie de cooptarea celor de la Porsche Engineering, iar în rezultat noile camioane Scania au bătut cu adevărat recorduri la capitolul siguranţă!
Mai jos poţi vedea şi crah-teste cu noile camioane, efectuate de ingineri în momentul de pre-lansare, iar astfel vei înţelege şi mai bine siguranţa reală oferită de ele.

Ei bine, cei de la Porsche au avut contribuţie şi la partea de design şi ergonomie în cabină, dar aici s-a mers pe păstrarea unei linii de design Scania, foarte reuşită de altfel, fără a crea revoluţii. S-a dorit ca fanii Scania să se simtă într-un mediu familiar, deşi foarte mult îmbunătăţit la nivel de ergonomie. Într-un final, cei de la Porsche le-au oferit celor de la Scania nu doar proiectul noii cabine, ci şi toate procesele de producţie industrială a componentelor noii cabine, inclusiv producţia de aliaje necesare acestei cabine.
Aşa că acum, odată ce au aflat aceste secrete frumoase, şoferii de camioane Scania din seriile R şi S actuale se pot simţi regii şoselelor nu doar datorită motoarelor V8 pe care le manevrează, ci şi datorită ingineriei Porsche, care stă la baza camioanelor lor şi a siguranţei superbe oferite de acestea!
0
1,695
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!