(VIDEO) De ce e nevoie cu adevărat de maşini blindate şi cum şoferul uneia a devenit erou naţional în Africa de Sud

18 Mai 2021, 09:33
Ilie Toma
De multe ori vorbim de maşini blindate mai mult la modul teoretic, la ce fel de atacuri ar putea ele rezista, iar dacă încercăm să ne imaginăm scenariile acestora, cel mai probabil în minte ne vor veni scene dintr-un film de acţiune. Dar adevărul e că asemenea situaţii critice au loc şi în viaţa reală, iar protecţia oferită de o asemenea maşină face diferenţa dintre o viaţă salvată şi una pierdută. Un caz produs recent în Africa de Sud pare rupt dintr-un film de acţiune, iar şoferul unei maşini blindate a devenit erou naţional în urma acestei situaţii, fiind comparat cu eroii din filmele de acţiune, precum Jason Bourne.
Şoferului îi spune Leo Prinsolo, iar el, împreună cu colegul său de serviciu, conduceau o Toyota Land Cruiser blindată, transportând bani dintr-un punct în altul, la fel cum se întâmplă în multe alte ţări ale lumii, cu diverse vehicule blindate. La un moment dat, însă, pe o autostradă de lângă oraşul Pretoria din Africa de Sud, un pick-up îi întrece întâi, apoi dintr-un alt vehicul, de pe lateral, încep a fi trase împuşcături în maşina lor, inclusiv direct în fereastra şoferului. Erau atacaţi pentru a fi jefuiţi, iar maşina îşi făcuse treaba la început prin a reţine gloanţele în afară.
Atacatorii nu s-au lăsat uşor. Cei din faţă au încercat să le blocheze drumul, trăgând şi ei. Însă şoferul în vârstă de 48 de ani a efectual manevre evazive, ocolindu-i cu succes. Din nou, maşina a rezistat rafalelor de gloanţe. A încercat să întoarcă în direcţie inversă pe autostradă, mergând pe contrasens, însă şi acolo îi aştepta un alt grup de atacatori. În toată această vâltoare de evenimente, Leo şi-a menţinut calmul rece şi profesionist, acţionând calculat, zicându-i colegului să pregătească arma.
Aceasta e Toyota Land Cruiser blindată, condusă de Leo Prinsolo

A fost nevoit să întoarcă din nou în direcţia în care conduceau, folosind unica ieşire posibilă, unde îi aşteptau două maşini ale atacatorilor. Pe una a lovit-o încet, împingând-o, după care aceasta a încercat nereuşit să fugă, într-un final atacatorii părăsind-o şi fugind din ea.
Una din maşinile atacatorilor, pe care Leo a lovit-o intenţionat din spate şi a blocat-o

Alta stătea în spate, iar Leo, cu maşina deja blocată, a luat arma de la colegul său şi a ieşit în atac spre cei care credeau că l-au încolţit. La fel de rece, la fel de calculat, la fel de curajos. În rezultat, atacatorii au dat bir cu fugiţii, iar Leo şi colegul său au reuşit să evite jaful şi vieţile pierdute.
Toată scena a fost filmată de camerele de bord ale Toyotei blindate şi o includem mai jos. Aceste imagini au devenit virale în patria sa, iar Leo Prinsolo a devenit un erou admirat, oamenii dorind să afle cine este acest om, cu un curaj imens şi o forţă de acţiune cum nici în filme nu vezi. S-a dovedit că e un fost poliţist din forţele speciale ale Africii de Sud, om care a servit în acea unitate specială timp de 12 ani, în rol de lunetist.
Fotografie anterioară a lui Leo Prinsolo, de pe vremea când servea în forţele speciale ale poliţiei

Acum, pe lângă slujba pe care o are în serviciul de transportare a banilor şi obiectelor valoroase, mai este şi cel care predă mânuirea corectă a armelor pentru forţele militare din ţara sa. Iar biografia sa, şi felul în care a acţionat acum, i-a făcut pe oamenii din ţara sa să-l considere un adevărat erou naţional, unul din oamenii aceia, profesionişti până în măduva oaselor, care nu caută faimă, dar care, atunci când vine un moment crucial, critic, în munca lor, vor face faţă cu o excelenţă admirabilă provocării.
Aşa a supravieţuit Toyota Land Cruiser blindată jafului eşuat din Pretoria

Vezi video-ul întregii situaţii mai jos, şi cum siguranţă vei înţelege de ce acest om e considerat acum erou naţional în ţara sa!
0
2,321
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!