(VIDEO) Moskvich 410, modelul 4x4 inventat cu mult înainte ca SUV-urile să devină un trend

21 Mai 2021, 19:17
Ilie Toma
Adeseori, când vorbim de SUV-uri moderne, suntem tentaţi să catalogăm modelul RAV4 drept un inventator al segmentului, întrucât prima generaţie a acestuia a apărut în 1994 şi a fost primul model care s-a bucurat cu adevărat de succes comercial şi producţie în număr mare. Dar în istorie au existat foarte multe modele şi înainte de RAV4, care merită a fi numite SUV-uri sau crossover-e, întrucât au caroserii autoportante, fără cadru dur, au gardă la sol sporită şi tracţiune integrală. Golf II Synchro, spre exemplu, ar fi unul din acele modele, lansate mult mai înainte de RAV4. Până şi Niva, cea originală, era în esenţă un SUV, pe caroserie autoportantă! Dar lista e mult mai lungă şi, în mod neaşteptat merge şi mai devreme în timp, existând un model, care s-a lansat în URSS tocmai în anul 1957!
Azi vorbim poate despre cel mai deocheat dintre ele: Moskvich 410, şi versiune sale perfecţionate, precum 410N. De facto, Moskvich 410 se bazează pe sedanul ultra-compact Moskvich 402, doar că a căpătat un sistem de tracţiune integrală permanentă şi gardă la sol uriaşă! Acum imaginează-ţi, un sedan de doar 4.05 metri lungime, şi doar 1.54 metri lăţime a fost ridicat cu vreo 20 cm mai sus!
Secretul e că sistemul său de tracţiune integrală provine de la uzina GAZ, pentru că acolo inginerii experimentaseră cu ideea unei Pobeda M20 cu tracţiune 4x4, aşa că aveau deja sistemul dezvoltat, decizând să-i ajute pe cei de la Moskvich, mai ales că în conceptele lor cei de la GAZ folosiseră şi o variantă a motorului de sub capota lui Moskvich 402.
Maşina putea trece prin ape de 50 cm adâncime, şi putea aborda pante de până la 33 grade. În etapa de testare maşina asta a fost pusă să meargă prin arături, prin păduri, pe oriunde îţi puteai imagina, iar inginerii declaraseră că ea va putea înainta oriunde cât timp va avea aderenţă pe roţi. Tracţiunea integrală era decuplabilă, puntea faţă putând fi deconectată.
Motorul de sub capotă livra 35 CP în momentul lansării, fiind ulterior înlocuit cu unul de 45 CP, mai mare. Viteza maximă a modelului nu era foarte mare, de doar 85 km/h, dar nici cu 85 nu era foarte confortabil să circuli, întrucât maşina era îngustă şi înaltă, iar centrul de greutate era foarte sus, ceea ce o făcea uşor de răsturnat. De asemenea, un alt defect era rigiditatea torsională relativă mică a caroseriei, care putea să genereze îndoituri sau crăpături dacă era folosită prea dur în offroad.
De curând, un Moskvich 410 a nimerit în mâinile celor de la AvtoReview din Rusia, în special în mâinile unui redactor care a copilărit şi a deţinut tot soiul de modele Moskvich, prin urmare le cunoaşte de-a fir-ar-păr. Aşa că acesta a putut estima din perspectiva de azi, a zilelor noastre, ce a însemnat cu adevărat acest ciudat crossover-SUV-sedan cu tracţiune integrală de atunci, dar şi cum se simte el cu adevărat în condus.
Vezi întreg video-ul mai jos, iar la necesitate poţi include subtitre cu traducere automatizată în limba dorită.
1
1,685
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!