(VIDEO) Rolls-Royce Boat Tail e prima creaţie modernă a mărcii, care marchează revenirea la Coachbuild şi unicitate absolută
28 Mai 2021, 08:44 Ilie Toma
Cândva, demult, Rolls-Royce era privilegiul a foarte puţini oameni de pe planetă, iar marca britanică se mândrea cu faptul că îşi cerceta fiecare client, creându-i câte un dosar în arhivă şi asigurându-se că e om de bună credinţă. Legendele spun că unor cumpărători mai dubioşi le era refuzată vânzarea.
Apoi anii au trecut, marca a trecut prin crize şi renaşteri sub umbrela germană, iar asta a dus inovaţie şi eficienţă în procesul de producţie. Pe de o parte, uzina a căpătat o şansă unică de a deveni atât de performantă precum e azi. Dar pe de altă parte, numărul tot mai mare de unităţi produse a diluat un pic din exclusivitatea aia desăvârşită, supremă a mărcii. Aproape oricine îşi putea cumpăra un Rolls-Royce dacă avea banii necesari, de la oameni oneşti până la politicieni cu finanţări dubioase sau afacerişti de jumătate de an, de la tineri de bani gata până la băieţi obscuri cu lanţuri uriaşe la gât. Nu e o imagine pe care şi-o doresc clienţii tradiţionali ai mărcii. Nu e o imagine care să adauge valoare în timp maşinilor produse în această epocă.
Aşa că celor de la Rolls-Royce le-a venit ideea de a schimba ceva radical, de a asculta mai îndeaproape clienţii care contează cel mai mult, cei care au cumpărat din generaţie în generaţie modelele mărcii, cei care văd modelele Rolls-Royce ca un atribut al perfecţiunii. Aceştia le-au şoptit britanicilor că ar vrea ceva mai mult, mai special, care să le garanteze valoarea în timp a alegerii lor. Sigur, Rolls-Royce are şi în prezent, şi a avut pe parcursul ultimilor ani, programul Bespoke, care presupune posibilitatea de a-ţi personaliza la maxim modelul pe care-l comanzi — să-ţi alegi orice culoare din lume doreşti, să-ţi alegi materialul din orice lemn pentru inserţiile interioare, materialul tapiseriilor, să tot configurezi cum să-ţi fie interiorul. Dar, în esenţă, toate astea tot un configurator erau, doar că numărul opţiunilor oferite pentru anumite poziţii era nelimitat. Ceea ce a făcut acum Rolls-Royce este să nu mai limiteze nici numărul de poziţii, practic. Cu alte cuvinte, îţi poate crea un automobil nu doar în culoarea dorită de tine, ci în modificările de caroserie dorite de tine, un automobil cu adevărat unic în lume.
Asta înseamnă Coachbuild şi termenul ăsta vine din istorie, însemnând, la brut, construcţie de caroserie. Vine din timpurile când uzina îţi livra şasiul cu motor şi roţi, iar tu mergeai undeva să-şi comanzi caroseria pentru maşina ta. La caroserie se muncea manual, aşa că era uşor să ţi se personalizeze formele. Iar Rolls-Royce vrea să revină din nou la o asemenea practică, în secolul nostru, al producţiei în masă şi al uzinelor robotizate!
Şi nu doar vrea, ci a şi făcut-o, lansând oficial divizia Coachbuild. Iar prima creaţie e acest Rolls-Royce Boat Tail, arătat publicului acum. Maşina asta e rezultatul sfătuirii apropiate a celor de la Rolls-Royce cu trei cei mai apropiaţi clienţi ai lor, sau trei familii, dacă e să fim mai exacţi. Aceştia au petrecut sesiuni de creaţie cu designerii şi inginerii mărcii britanice, spunându-le ce şi-ar dori exact pentru maşina lor, dar esenţa e simplă: să se creeze nişte vehicule absolut unice, de uzină, care să ajungă la nivelul unor opere de artă, care să fie piese de colecţie din prima zi, şi să aibă o valoare de nepreţuit în timp.
În urma ascultării dorinţelor celor trei, Rolls-Royce va crea trei exemplare Boat Tail, dar toate diferite. Tema bărcilor a fost aleasă pentru că toţi cei trei clienţi sunt pasionaţi de iahturi. Azi e gata doar unul din cele trei exemplare, care merge într-o familie al cărei cel mai vechi Rolls-Royce datează din 1932 şi e tot un Boat Tail de atunci. Da, aţi ghicit, denumirea asta a mai fost folosită în trecut de britanici.
Aşadar, Boat Tail-ul modern, dezvăluit acum, e o operă de artă într-un singur exemplar, parte a unei serii de doar trei exemplare. Totul e unic la el, de la esenţa şi silueta caroseriei, până la configurarea portbagajului într-o zonă dedicată escapadelor elitiste, cu pahare şi tacâmuri şi tot acaretul pentru savurarea unei şampanii scumpe în timp ce priveşti valurile mării. Cuvintele sunt în plus aici, liniştea spune mai mult.
Una e clar, însă. Plăcerea primului client de azi de a i se fi creat un asemenea Rolls-Royce unic e de ordinul milioanelor de euro, nu sutelor de mii. Dar e la fel de clar că, fiind vorba de un profund cunoscător şi pasionat al mărcii, care va şti cum să păstreze această bijuterie în timp, valoarea acestei creaţii va urca cu un tempo mai mare şi mai sigur decât un cont bancar elveţian. Peste zece, douăzeci sau patruzeci de ani, asemenea bijuterii de vor tranzacţiona la sume cosmice.
Şi încă una e clar, ca şi concluzie finală. Rolls-Royce a inaugurat azi un nou etaj, de penthouse exclusivist, printre cumpărătorii lumii auto. Etajul unde se jucau alde Mercedes-Maybach GLS cu tonele de crom pe el, unde făcea gălăgie Lamborghini Urus vrând să alerge furios dintr-un colţ în altul, unde se înghesuiau zece mii de cumpărători de Bentley anual, devenise mai aglomerat ca troleibuzul 22 înainte de oprirea de la Piaţa Centrală. Toţi se voiau în vârful luxului lumii auto. Aşa că Rolls-Royce a inventat, sau mai bine zis şi-a amintit, de etajul spre care era deconectat liftul, l-au refăcut şi acolo, în fine, vor accepta doar un număr atât de mic de oameni, încât îi vei putea număra pe degete. Unii ar putea spune că e o mişcare prea elitistă a Rolls-Royce. Dar poate anume asta şi ar fi trebuit să însemne întotdeauna Rolls-Royce?
P.S.: Şi dacă tot ai ajuns până aici cu lectura, află că noi, cei de la PiataAuto.md, am avut câteva ocazii unice de a gusta pe propria piele ce înseamnă un Rolls-Royce, aşa că îţi sugerăm câteva articole anterioare: Test drive cu Rolls-Royce Cullinan Vizita noastră la uzina Rolls-Royce din Goodwood, Marea Britanie, din anul 2013