Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Scania testează camionul cu condus autonom: va mai fi nevoie de şoferi de camioane în viitor?

3 Mai 2021 - 14:03
Ilie Toma
Dacă tot avem maşini care se laudă cu capacităţi tot mai mari de a se conduce singure, iar cei de la Tesla chiar o iau un pic înainte cu modelele lor, implementând un autopilot, pe care unii oameni îl pun de-a dreptul să preia cu totul volanul, era firesc să ne gândim că vom ajunge şi la etapa în care toate aceste tehnologii vor fi implementate şi pe camioanele de mare tonaj.
De fapt, tehnologic vorbind, la nivel de vehicul, azi există o mare parte din elementele necesare condusului autonom — radare, camere, senzori, softuri, comenzi ale vehiculului acţionate electric, care pot fi dirijate de soft. Problema finală vine de la responsabilitatea legală şi de acele mii şi zeci de mii de situaţii de excepţie, care pot exista pe drumuri. Dacă un om poate decide rapid ce să facă în oricare din acele situaţii, atunci pentru ca softul să facă ceva, o asemenea condiţie trebuie prevăzută în programul său, scris tot de oameni. Şi întotdeauna poate exista o combinaţie de condiţii, la care programatorul nu s-a gândit din start, iar vehiculul condus autonom ar putea reacţiona un pic nefiresc. Sigur, dezvoltarea actuală vine anume din a prevedea cât mai multe asemenea situaţii, din a învăţa aceste sisteme să recunoască adevăratele condiţii şi priorităţi chiar şi atunci când marcajele drumului nu se văd sau nu există, când un pieton sare în faţă, iar vehiculul nu are spaţiu de oprire sau de ferire fără a crea un alt accident şi multe altele.
Tocmai de asta, până când toate aceste probleme sunt soluţionate, cei mai mulţi producători oferă tehnologiile şi softul, dar te avertizează că asta nu e condus autonom, ci un fel de asistenţă, pentru a reduce riscurile pe drum. Şi aşa cum spuneam, toate aceste tehnologii au început a fi testate de mai mulţi producători de camioane, iar la etapa asta, spre exemplu, Scania testează camionul cu condus autonom între două puncte logistice mari, alegând trasee în mare parte pe autostrăzi. De ce? Pentru că autostrăzile sunt mult mai standardizate, sunt marcate aproape întotdeauna bine, iar situaţiile de excepţie sunt mult mai puţine. Deci, e un start bun de a învăţa softul să procedeze corect.
Scania şi-a cooptat forţele cu o altă companie de soft, şi acum circulă pe tot soiul de autostrăzi din Europa, camionul de test conducându-se singur, dar având un şofer care ţine întotdeauna mâinile aproape de volan, pentru a interveni în cazul în care sunt necesare corecţii. Aceste teste vor fi într-un apogeu pe tot parcursul verii din aceste an, acumulându-se terabiţi de date, care vor ajuta la perfecţionarea continuă a softului şi pregătirea pentru ziua când un asemenea sistem va putea fi lansat în producţia de serie. Scania nu a pornit-o chiar de la zero, compania de soft oferindu-i deja baza de soft de pe autoturisme, însă e nevoie oricum de multă ajustare specifică marilor camioane — or, ele circulă mai încet, mai trebuie să ţină cont de algoritmii actuali ai cruise-control-ului, care tind să eficientizeze consumul de combustibil în pante, lăsând camionul să piardă un pic din viteză la urcări, etc. De asemenea, există multe alte restricţii specifice camioanelor, de care trebuie să se ţină cont, dar ideea principală e că în rezultat, peste câţiva ani, am putea avea iniţial camioane care se pot conduce singure pe perioade scurte, doar pe autostrăzi, în rol de sistem de asistenţă, iar mai apoi, în 10-15 ani, poate chiar camioane care ar putea să se conducă singure din punctul A în punctul B, de la încărcare la descărcare.
Şi aici ajungem să ne întrebăm: vom mai avea oare şoferi de camion în viitor? La o etapă iniţială, sigur, de ei va fi nevoie pentru asigurarea securităţii condusului autonom. Dar mai apoi, dacă aceste camioane vor ajunge să poată merge singure din Bucureşti în Lisabona, fără obligaţia respectării unui număr maxim de ore pe zi, fără salariile aferente unui şofer şi costurile de drum ale acestuia, tentaţia economică a companiilor de a exclude şoferii din ecuaţie ar putea fi destul de mare. Tu ce crezi? Cum va arăta viitorul camioanelor — cu şoferi sau fără?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter