(VIDEO) Scuterul electric a fost, de fapt, inventat în România, în 1974, şi se numea Elmo

23 Mai 2021, 15:41
Ilie Toma
Scuterul electric, devenit în zilele noastre o formă foarte populară de transport în oraşele mari, nu este, de fapt, o invenţie foarte nouă, primul asemenea scuter, foarte apropiat conceptual de ideea zilelor noastre, a fost lansat încă în 1974. Cel mai uluitor fapt, însă, este că acel prim scuter a fost inventat şi lansat în România!
Scuterul electric purta numele de Elmo — o formulă prescurtată de la Electric Moped — şi a fost dezvoltat la institutul de cercetare IPCE din Bucureşti, institut înfiinţat în anul 1970. La proiect a muncit timp de doi ani o echipă de ingineri, condusă de Sigismund Sleiher, tot el fiind considerat şi inventatorul de facto al Elmo.
Conceptul acestui scuter electric ne poate părea absolut obişnuit azi, dar pentru anii ’70 el părea cu adevărat revoluţionar, introducând o nouă modalitate de transport personal urban. Mopedul era propulsat de un electromotor dezvoltat în România, de aceeaşi echipă, pentru producţia căruia inginerii au trebuit să cumpere un utilaj industrial din Germania, care costase o sumă enormă de 900 mii lire pe atunci. În schimb, mai departe producţia electromotoarelor avea să fie localizată în România, ie pe lângă motocicleta propriu-zisă şi electromotorul destinat ei, echipa lui Sigismund Sleiher a dezvoltat o întreagă familie de motoare electrice cu rotor plat, cu diverse puteri, care au fost ulterior produse în număr mare, cu aplicabilitate în diverse domenii.
Elmo avea o putere similară cu motoretele de 50 cm cubi şi putea atinge o viteză maximă de 25 km/h. Autonomia sa dura 3 ore de condus în asemenea regim urban, perfect pentru necesităţile de mobilitate urbană ale unei singure zile! Întreg conceptul şi întreaga idee a motocicletei era atât de atractivă pentru toată Europa, încât vestea motocicletei Elmo s-a dus pe tot continentul pe atunci, iar cei de la BBC l-au trimis pe Raymond Baxter, unul din cei mai renumiţi jurnalişti ai lor în România, pentru a vedea motocicleta pe viu şi a realiza un reportaj special, pe care-l includem mai jos din arhiva BBC.
Invenţia românului a fost premiată şi în străinătate, atunci când conceptul motocicletei Elmo a fost prezentat pentru prima dată în 1972 în Franţa. Din păcate, însă, dacă inventatorul de mai târziu a unui motor electric similar din Franţa a luat un milion de dolari pe vânzarea invenţiei sale către americani, atunci Sigismund Sleiher a fost recompensat de statul român cu 5 mii de lei şi a fost lăsat să circule cu un prototip Elmo. Motoarele sale electrice au fost produse în număr enorm, după cum spuneam, însă nu şi motocicletele Elmo, pe care nu s-a mai obosit nimeni să le producă în serie mare, aşa că au devenit ulterior uitate de istorie. Şi când te gândeşti că azi toţi mergem pe scutere chinezeşti sau indiene, iar invenţiile de aici, de lângă noi, au fost îngropate şi date uitării!...
0
3,869
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!