(VIDEO) Secretele lui BMW Seria 3 Compact E36, dezvăluite chiar de BMW

21 Mai 2021, 13:28
Ilie Toma
Foarte mulţi fani adoră generaţia E36 a Seriei 3, însă adeseori cu toţii uităm că a existat şi o versiune scurtată, compactă, a aceleiaşi generaţii, care purta numele Seria 3 Compact. Şi-a câştigat multe porecle, una din cele mai frumoase fiind „racheta de buzunar”, datorită greutăţii mai mici şi a mai multor motoare puternice de sub capota ei.
Dar adevărul e că la momentul apariţiei sale, fanii tradiţionali ai mărcii BMW au urât acest model. L-au declarat un renegat, care nu poate fi considerat un adevărat BMW, îi spuneau un BMW incomplet, ba chiar acuzau compania că l-a creat, în general. Şi asta pentru că la momentul lansării, el devenise cel mai ieftin şi mai compact model BMW, fiind un soi de Seria 3 mai simplificată şi mai accesibilă. Paradoxul e că cifrele de vânzări au fost foarte bune, în ciuda acuzaţiilor fanilor, iar cei care l-au cumpărat erau în mare parte clienţi noi ai mărcii, mai tineri, mai orientaţi spre Golf-class, după cum zic nemţii. Deci, din punct de vedere strategic şi comercial, maşina a fost un succes, totuşi, iar acum cei de la BMW vin să dezvăluie nişte secrete interesante despre ea.
În primul rând, cei de la BMW Classics estimează că acest model va începe să-şi capete valoare istorică foarte curând, întrucât împlineşte vârsta de 30 ani şi devine tot mai vânat de colecţionari de vedete în devenire. Partea bună e că azi preţurile la asemenea BMW-uri Seria 3 Compact sunt încă extrem de mici, începând de la 2-3 mii de euro doar.

Cei de la BMW ne mai zic un secret delicios, şi anume că foarte multe componente folosite la acest model au fost preluate, de fapt, de la Seria 3 E30, de generaţie precedentă, pentru a se economisi la costurile de dezvoltare. De fapt, întreaga maşină era un fel de mix dintre E36 şi E30 la nivel de componente.
Probabil cel mai savuros motor al acestui model compact era unul cu 6 cilindri în linie, de 170 CP, pus pe o maşină atât de compactă!

Dar nici asta n-a fost apogeul ingineriei. A existat un singur exemplar de BMW M3 Compact în istorie, doar unul, pe care cei de la BMW Classic ni l-au şi dezvăluit în video-ul mai jos! Ce avea acest capotă? Motorul S50, cu 6 cilindri în linie, cu 321 CP la activ, iar la interior avea scaune de tip scoică. Doar că, din păcate, acest M3 a rămas a fi un secret, pentru că aşa şi n-a mai ajuns a fi prezentat public şi produs în serie.
Toate secretele şi curiozităţile dezvăluite acum despre BMW Seria 3 Compact, pe baza a câteva exemplare superbe, le poţi vedea în videoul de mai jos.
0
1,494
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!