(VIDEO) Situaţie des întâlnită la semafoarele cu săgeţi verzi din Chişinău: cine cedează

29 Mai 2021, 07:38
Redacţia PiataAuto.md
Despre anumite probleme şi situaţii care apar adeseori la intersecţiile cu semafoarele cu săgeţi verzi adiţionale din Chişinău am vorbit de multe ori, cea mai frecventă reamintire fiind legată de faptul că şoferul de pe o anumită bandă poate vira în direcţia permisă după ce opreşte şi se asigură că a cedat tuturor pietonilor şi automobilelor ce se intersectează cu traiectoria lui. O variaţie a acestei probleme, însă, ia un pic altă formă, ca-n video-ul de mai jos, filmat chiar azi noapte de către un şofer în Chişinău.
Situaţia a fost surprinsă la intersecţia străzilor Zelinski, Hristo Botev/Trandafirilor şi Dacia. Autorul filmării aşteaptă traversarea de pe strada Zelinski (o stradă cu sens unic) spre Hristo Botev (stradă cu două sensuri), pornind mişcarea la culoarea verde a semaforului său. În această intersecţie semaforizarea are 3 cicluri — verde pe Zelinksi, verde pe străzile Hristo Botev şi Trandafirilor şi verde pe Dacia în ambele sensuri. Respectiv, când una din componente are verde, celelalte două au roşu. Dar, anumite semafoare au săgeţi verzi spre dreapta.

Aşadar, şoferul autor al filmării porneşte virarea spre Hriso Botev, moment în care de pe bd. Dacia cineva virează la dreapta tot pe Hristo Botev. Dată fiind culoarea verde pe Zelinski, e evident că şoferul de pe Dacia merge la culoarea roşie a semaforului său, folosindu-se de permisiunea săgeţii verzi spre dreapta. Pe lângă faptul că n-a oprit, înainte de a continua deplasarea, acel şofer a considerat că are prioritate în a intra pe strada Hristo Botev, întrucât autorul filmării virează spre stânga şi ar fi trebui să-i cedeze.
Asta ar fi adevărat dacă ambii şoferi ar fi intrat la culoarea verde a semaforului, dar, atât timp cât unul intră în intersecţie în baza săgeţii verzi adiţionale, acel şofer e obligat să cedeze trecerea celorlalţi şoferi, care intră în intersecţie la culoarea verde a semaforului lor. Prin urmare, e evident că-n acest caz autorul filmării a avut dreptate să-l claxoneze, întrucât celălalt şofer a trebuia să cedeze trecerea. Din fericire, în acest caz a fost evitat un accident, dar analiza lui ne poate ajuta pe mulţi dintre noi să înţelegem mai bine aceste situaţii şi să evităm asemenea pericole în viitor.
0
1,881
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!