(VIDEO) Soarta nemiloasă a unei Toyota Corolla din Africa şi drumurile neiertătoare din Camerun

9 Mai 2021, 09:14
Ilie Toma
Imaginează-ţi cea mai deplorabilă stare în care poate ajunge o maşină aflată încă în stare să se mai mişte. Da, nu vorbim de maşini lăsate să zacă în cimitire, ci despre cele care se încăpăţânează să înainteze şi să nu-şi dea ultimul duh. Ei bine, ţi-ai imaginat? Cum arată ea — veche, cu caroseria plină de urme de zgârieturi, cu bare lăsate, cu suspensia un pic obosită şi gardă la sol mai lăsată spre pământ? Acum priveşte maşina de mai jos, pentru că ea îţi va depăşi imaginaţia cu siguranţă!
E o Toyota Corolla în caroserie liftback, de generaţia a 6-a, cu numele de cod E90, generaţie produsă între anii 1987 şi 1992 în mod normal, dar în unele ţări, inclusiv în Africa de Sud, ea s-a produs până în anul 2006. Aşa arăta acest model de Toyota în formă de automobil nou, ca-n imaginea de mai jos.
Maşina despre care vorbim noi azi, însă, are o soartă nemiloasă şi a ajuns într-o stare dincolo de orice limită a imaginaţiei. Ea munceşte de 20 de ani în rol de taxi clandestin în Camerun, o ţară din partea central-vestică a continentului African. Adevărul e că în această ţară doar oraşele mari, Douala şi Yaounde, au drumuri relativ bune de legătură şi transport public regulat. Aproape tot restul ţării e lăsat la îndemâna transportatorilor de ocazie, iar astfel se şi menţine breasla taximetriştilor neautorizaţi şi nereglementaţi. Uneori, unii dintre ei nu au nici măcar permis de conducere. Ca şi proprietarul acestei Toyota Corolla, de altfel, pe nume Oscar.
Şi dacă tot aceştia nu sunt reglementaţi şi circulă pe drumuri care n-au prea văzut asfalt la viaţa lor, şi maşinile lor ajung într-o stare inimaginabilă. Toyota Corolla despre care vorbim noi azi n-are aproape întreaga parte spate a caroseriei, a rămas doar scheletul ei acolo. Blocuri optice spate, felinare — nu există nimic decât nişte găuri acolo, aşa că de iluminare noaptea nici nu poate merge vorba.
Sub capotă, e plin de praf roşu, de la pământul roşiatic al ţării. Aproape toate componentele abia se ţin, legate cu sârmă. Carburatorul e acoperit cu un soi de cârpă, iar locul unde stătea acumulatorul nu mai există, aşa că şi el e pus într-o cutie de carton şi legat cu sârmă. Motorul abia de mai porneşte, fiind nevoie de o procedură specială după fiecare staţonare mai lungă.
La interior n-au mai rămas căptuşeli pe uşi, bordul e vai de capul lui. Nici uşile nu se închid bine, uşa şoferului, de exemplu, se leagă cu o funie ca să se ţină.
Bancheta spate — din ea a rămas doar scaunul din stânga, ceilalţi n-au spătar, se sprijină de un lemn.
Maşina nu prea are geamuri, parbrizul crăpat e ţinut integru de nişte bandă adezivă, oglinzi nu mai există, iar la bord nu se iau doar cinci oameni, ci maxim cât pot încăpea fizic, înghesuindu-se atât pe scaune, în braţe unul la celălalt, cât şi în portbagaj. Fumul ţevii de eşapament ajunge direct în habitaclu, aşa că lipsa geamurilor e o necesitate, ca să se aerisească totul.
Şi, într-adevăr, drumurile sunt pur şi simplu de coşmar. Dacă îţi părea vreodată că noi avem drumurile cele mai proaste din lume, atunci după video-ul de mai jos îţi vei schimba impresia.
Toyota Corolla a avut de vreo 3-4 ori probleme tehnice în drumul său, filmat de echipa ce a produs documentarul. Prima dată s-a constatat că roţile erau aproape să cadă, pentru că nu erau strânse aproape de loc. Apoi un întreg braţ inferior al suspensie dreapta faţă s-a rupt din fixarea sa de caroserie, acesta fiind elementul principal al suspensie McPherson. Şoferul şi ajutorul său l-au legat cu sârmă şi drumul a continuat.
Mai pe scurt, un video care-ţi va lăsa impresii profunde, cu siguranţă! Şi o Toyota care pare un zombi automobilistic, ce ar fi trebuit să fie lăsată demult în tihnă, dar proprietarul său se încăpăţânează s-o exploateze până la ultima picătura de oţel integru rămas în ea!
0
1,317
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!