(VIDEO) Viaţa nemiloasă a camioanelor GAZ şi Kraz în Laos

15 Mai 2021, 08:47
Ilie Toma
În lumea noastră mai există o mulţime de ţări care nu doar că nici nu visează la autostrăzi de mare viteză, dar nici măcar drumuri înguste, elementare, nu au între localităţile lor, or, dacă le au, acestea sunt pur şi simplu nişte cărări mai late, bătătorite de cei care trec pe ele, apoi spălate de ploile mamei naturi.
Laos e cu siguranţă una din aceste ţări, deşi PIB-ul pe care de locuitor e mult mai mare decât a majorităţii ţărilor africane centrale, de exemplu. Statistica oficială indică un PIB de peste 2,600 dolari, o populaţie estimată la 6.5-7.0 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 235 mii km2, adică egală cu a vreo 7 suprafeţe a Republicii Moldova. Şi totuşi, o mulţime de localităţi din această ţară nu sunt legate cu drumuri civilizate între ele. Tocmai de asta, pe oamenii care sunt nevoiţi să circule pe aceste drumuri aproape imposibile nu-i vei vedea niciodată conducând sedan-uri, coupe-uri şi nici măcar SUV-uri moderne. Vei vedea doar offroader-e dure, iar cel mai des nişte camioane neînfricate, cu ADN mililar în ele.
Şi cum Laos încă mai e o ţară cu guvern marxist-leninist-socialist, nu ne mirăm să descoperim că aici se regăsesc în zilele noastre o mulţime de camioane provenite fie din fosta URSS, fie din Rusia de azi.

În documentarul de mai jos, spre exemplu, primul camion protagonist e un GAZ 3308, poreclit în Rusia drept Sadko. E un camion cumpărat nou în anul 2014 de către o familie din Laos, care le serveşte tuturor din acea familie drept sursă de existenţă pentru mica lor afacere mobilă. De ce au ales ei tocmai un GAZ, pentru drumurile lor imposibile?
E simplu, pentru că acest camion e succesorul renumitului GAZ 66 cu tracţiune integrală şi capacităţi enorme de offroad. Actualul GAZ 3308, produs până în 2020, vine e asemenea cu tracţiune integrală, cu diferenţiale blocabile mecanic, cu demultiplicator de cuplu şi o cutie manuală cu 5 trepte. Motorul este şi el unul extrem de simplu, făcut să poată fi exploatat în condiţii dure — un V8 de 4.67 litri, aspirat natural, ba chiar şi cu carburator, care dezvoltă 130 CP şi un cuplu maxim de circa 300 Nm. Camionul are o gardă la sol uriaşă şi roţi nu foarte late, cu dimensiuni relativ compacte, fapt care îl face cu adevărat capabil în cele mai accidentate zone. În acelaşi timp, el poate transporta o sarcină de până la 2 tone la bord. Deci, dată fiind şi o alegere mai subţiată, care există într-o ţară precum Laos, putem înţelege de ce această familie a pus până de la mână şi a adunat echivalentul a aproximativ 20 mii euro pentru a cumpăra acest camion nou, la care ţin ca la ochii din cap!
Celălalt camion, care figurează în a doua jumătate a documentarului, e un Kraz produs prin anii ’60 la uzina din Kremenchuk, Ucraina de azi. Sunt două camioane de fapt, care sunt folosite la transport de buşteni uriaşi prin pădurile din Laos şi maşinile au fost puternic modificate faţă de aspectul lor iniţial, pentru a fi mai adaptate acestei munci grele. Spre exemplu, cabina a fost tăiată, şi ele au devenit decapotabile, practic, şoferul acestui Kraz primind buştenii deasupra capului său când merge. Modelul de camion pare a fi un Kraz 219, cu două punţi spate motrice, dar aspectul său e aproape de nerecunoscut azi.
Şoferul său spune că-n asemenea condiţii grele camionul are un consum de circa 50 litri/100 km, dar după ce vezi documentarul şi condiţiile în care munceşte chinuit acesta, nu te mai miră această cifră.

Aşadar, te invităm să vezi cele 25 de minute ale documentarului captivant de mai jos, pentru a vedea în ce condiţii ajung să opereze aceste camioane GAZ şi Kraz în zilele noastre într-o ţară ca Laos!
0
1,983
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!