Acest Porsche 911 din 1975, scos la vânzare în Elveţia, reprezintă esenţa a ceea ce înseamnă să deţii un Porsche clasic

13 Iunie 2021, 08:32
Ilie Toma
Porsche 911 e cumva un stereotip a ceea ce înseamnă o maşină clasică, deţinută cu grijă şi plăcere. Un simbol, mai degrabă. Şi oricât am spune că există încă o mie de alte opţiuni plăcute pentru a deţine o maşină de colecţie, există la fel de multe motive consistente pentru care deţinerea unui asemenea Porsche clasic e o experienţă supremă.
În primul rând, pentru că e o maşină extraordinară în condus şi când te gândeşti că ea a fost construită în 1975, parcă ai un respect şi mai mare pentru ingineria ei. Maşina asta verde, scoasă acum la vânzare în Elveţia, ne face din ochi de câteva luni, până am decis s-o analizăm mai în detaliu. Şi n-ai cum să-i zici altfel decât că e o bijuterie.
E un Porsche 911 produs în 1975, deci, din generaţia clasică, iniţială. E un 911 răcit cu aer, fireşte, iar motorul e unul din cele mai savuroase, disponibile la acea vreme — un boxer de 2.7 litri, în ipostaza sa de 165 CP şi 235 Nm aici.
E cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte! Da, cu 5 trepte, în anul 1975! Am zis că ingineria maşinii e una admirabilă. Motorul, apropo, avea deja injecţie electronică Bosch K-Jetronic!
Ei bine, maşina asta putea accelera de la 0 la 100 km/h în numai 7.5 secunde, iar viteza maximă era de 220 km/h! Da, fascinaţiile pot continua şi continua.
Iar 911-le ăsta verde, din Elveţia, e unul din acele exemplare care chiar a avut noroc de grijă, de proprietari pasionaţi şi de o istorie transparentă. Maşina asta se vinde cu un dosar de acte mai gros ca cele din arhivele KGB-ulu, dar toţi trei proprietari ai săi au fost elveţieni din Geneva şi din regiunile din jur.
A fost înregistrată la 21 noiembrie 1975, cu 56 km pe odometru. Şi are până şi actele de la prima vizită la service din 1976, făcute încă la maşina de scris!
Fireşte, există zeci de documente şi facturi şi de la vizitele ulterioare, e clar când anume s-au schimbat proprietarii, ce parcurs avea maşina la fiecare etapă şi ce grijă excepţională au avut toţi 3 proprietari de până azi. Anume aşa trebuie păstrate aceste maşini. Nu sunt doar nişte vehicule deţinute în garaj. Sunt un hobby. Un mod de viaţă, trăit cu pasiune, iar maşina asta elveţiană a avut parte de trasee prin Alpi, de peisaje frumoase, de aer curat şi de multă dragoste din partea proprietarilor săi.
Nu e de mirare, deci, că azi Porsche-ul ăsta 911 e într-o stare mecanică de excepţie. În 2017 a fost revopsit în culoarea sa originală, viper green metallic. Partea inferioară are mult material anticoroziv de protecţie aplicat pe ea, şi tocmai aşa a ajuns în starea excepţională care este.
Are 168,158 km pe bord, odometrul făcând al doilea tur, dar ştim cu siguranţă că e al doilea din actele sale.
Dar, la parcursul său, acest Porsche încă îşi menţine o valoare de piaţă de invidiat. Maşina se vinde cu 68,000 franci, echivalentul a vreo 62,500 euro şi e, în principiu, un preţ nici relativ corect pentru aceste modele.
Totuşi, maşina asta pare mult mai atent îngrijită, mult mai minuţios păstrată şi mult mai transparentă în istoria sa decât foarte multe altele, iar proprietarii săi de până acum au continuat s-o exploateze, totuşi, ceea ce o face oarecum şi mai valoroasă şi mai vie din punct de vedere mecanic. Da, au exploatat-o cu scuteală, ca un desert al vieţii lor, dar nici n-au ţinut-o să zacă undeva într-un garaj.
Şi tocmai aici ajungem din nou la menţiunea de la început — că acest Porsche 911 2.7 din Elveţia reprezintă întreaga esenţă a ceea ce înseamnă să deţii un Porsche clasic. Să-l îndrăgeşti, să-l cumperi cu încredere şi istorie transparentă, să-i continui şi tu la fel de transparent istoria, să savurezi fiecare clipă de la volanul lui, să-l alergi printr-o ţară cu drumuri frumoase şi bune şi să-ţi trăieşti viaţa mult mai frumos, datorită lui, unui Porsche verde clasic din 1975.
0
1,628
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!