Aston Martin prezintă cel mai rapid Valkyrie AMR Pro, capabil să concureze cu bolizii din categoria LMP1 de la Le Mans

28 Iunie 2021, 17:42
Denis Godorozea
Aston Martin completează oferta în gama bolizilor de circuit cu cea mai performantă versiune Valkyrie AMR Pro. Maşina nu va avea acces legal pe drumurile publice şi este adresată entuziaştilor care îşi doresc să participe cu ea în curse sau campionate, dar şi să savureze din condus în week-end pe circuitele publice. De menţionat, însă, că britanicii întârzie cu livrarea versiunilor prezentate anterior Valkyrie, iar viitorul acestui model pare acum dubios.
Principala ţintă a noului Aston Martin Valkyrie AMR Pro este cursa de anduranţă de 24 ore de la Le Mans. Bolidul va putea participa în categoria Le Mans Hypercar, introdusă în premieră din acest an. Dezvoltarea noii versiuni pe baza originalului Valkyrie, prezentat acum 5 ani, a durat aproximativ 36 luni. Asta pentru că diferenţele dintre sportivele destinate aventurilor pe circuit sunt extreme în raport cu supercar-urile care vor avea acces legal pe drumurile publice.
Aşadar, în raport cu un Valkyrie ce va putea fi achiziţionat într-un showroom, varianta AMR Pro are un ampatament extins cu 380 mm, un surplus de peste 200 mm fiind adăugat şi în lungime. Or, AMR Pro nu are careva elemente de caroserie comune cu versiunea de stradă, în ciuda asemănărilor stilistice.
Diferenţe majore au intervenit şi la nivelul sistemului de propulsie. Dacă Valkyrie de stradă vor avea sisteme de propulsie electrificate, atunci varianta AMR Pro face uz strict de un benzinar V12 de 6.5 litri, aspirat natural, dezvoltat în cooperare cu compania Cosworth. Motorul livrează peste 1,000 CP şi poate fi turat la peste 11,000 rpm. Plus la asta, eliminarea substratului electrificat din ecuaţie le-a permis inginerilor să reducă semnificativ greutatea proprie a supercar-ului.
Deocamdată, însă, britanicii nu oferă careva detalii despre caracteristicile dinamice. Maşina va putea fi văzută în acţiune în cadrul cursei de la Le Mans, fiind capabilă să parcurgă un tur pe faimosul circuit în 3 minute şi 20 secunde, deci la nivelul bolizilor din categoria superioară LMP1. Livrările vor demara ceva mai târziu, deşi britanicii au promis anterior să asambleze primele maşini în prima jumătate a acestui an. În total vor exista doar 40 unităţi Valkyrie AMR Pro.
0
1,147
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!