Belaz a dat startul testelor pentru basculantă de 90 tone fără şofer, cu pilot automat

24 Iunie 2021, 18:33
Denis Godorozea
Belaz vrea să producă giganţi de cariere fără şofer — compania din Belarus a dat startul testelor primei basculante echipate cu sistem de condus autonom. Prototipul numit Belaz-7558R a fost dezvoltat pe baza versiunii de serie Belaz-7558B.
Primele teste cu un prototip Belaz-7558R au demarat în cadrul unei cariere de extracţie a pietrei concasate, în condiţii reale. Basculanta de 90 tone este echipată cu camere de supraveghere, radare şi lidare, având la bord un sistem inteligent de pilot automat şi navigaţie. Reprezentanţii companiei precizează că chiar şi în cadrul testelor iniţiale sistemul a demonstrat abilităţi de funcţionare mai bune decât în cazul basculantelor conduse de şoferi, fiind mai eficiente cu până la 21% şi capabile să ruleze constant în serviciu, atunci când angajaţii au nevoie de odihnă sau pauze.
De menţionat, că mai devreme Belaz a lansat un alt prototip echipat cu sistem de pilot automat, însă pe baza unei basculante de 130 tone. Tehnologii similare sunt dezvoltate, de altfel, şi de concurenţii companiei din Belarus, printre care şi, mai nou, Kamaz — ruşii intenţionează să se lanseze în segmentul basculantelor de mare tonaj, urmând ca chiar primele modele să ofere sisteme de condus autonom.
0
1,464
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!