Cel mai frumos restaurat Moskvich 408 din Moldova tocmai s-a vândut. Şi e din nou de vânzare

10 Iunie 2021, 11:29
Redacţia PiataAuto.md
Există în Moldova un Moskvich 408, la restaurarea căruia s-a lucrat cu atâta pasiune şi străduinţă, încât putem spune cu un grad mare de certitudine că a cel mai frumos şi autentic din ţara noastră. Maşina asta a putut fi văzută adesea pe la tot soiul de defilări şi expoziţii, dar de curând proprietarul său a decis s-o vândă.
Maşina e fabricată în 1965. Motorul de sub capotă e unul de 1.4 litri, care avea încă foarte multe în comun cu motorul de pe Opel Kadett, de la care a fost inspirat modelul predecesor al lui 408. Aici el livra 50 CP în momentul lansării sale.
Exemplarul ăsta e unul din cele bine dotate, or, Moskvich 408 se lăuda pe atunci cu o combinaţie interesantă de lux la interior şi durabilitate excepţională, inclusiv pe drumuri rele. Anume asta i-a făcut pe cei de la Moskvich să lanseze versiuni luxoase, numite Elite, prin mai multe ţări europene, inclusiv Finlanda sau Belgia. În perioada de producţie a acestui model, uzina Moskvich a ajuns la apogeul succesului său, ajungând să livreze jumătate din producţia lui 408 peste hotare, la export.
Aşa că şi exemplarul ăsta, vândut în Chişinău, musteşte de această istorie glorioasă a modelului. Partea frumoasă e că restaurarea s-a făcut corect, păstrându-se autenticitatea maşinii. Şi s-a muncit mult de tot, căutându-se piese, restaurându-se elementele estetice, reproducându-se altele care nu au putut fi găsite, dar tot la specificaţia originală. Iar o asemenea muncă de restaurare e apreciată oriunde în lume. Prin urmare, nu e de mirare că, atunci când posesorul său de mulţi ani încoace a vrut să-l vândă, acum o lună, a cerut un preţ relativ mare pe el, de 10,000 euro. Ba chiar e un preţ modest, la drept vorbind.
Aşa că maşina a fost repede cumpărată de cineva care a vrut să investească într-o maşină de colecţie, pe care s-o vândă ulterior mult mai negrăbit, cu un preţ uşor mai mare. Acum maşina costă 11,000 euro şi alte are plăcuţe de înmatriculare. Am putea judeca vânzătorul actual că vrea doar să facă un profit, dar, în acest caz e un profit pe care şi-l merită pentru timpul de aşteptare şi pentru faptul că i-a oferit proprietarului iniţial preţul cerut de acela. Şi până la urmă, dacă maşina asta ar fi vândută azi pe undeva prin Finlanda, aşa restaurată cum e, ar putea costa minim 15-20 mii euro.
Un fapt e absolut cert, însă: Moskvich-ul ăsta din Moldova e într-o stare cu adevărat fascinantă şi e gata de a fi pus imediat în colecţia oricărui pasionat, fără alte investiţii capitale. Iar în zilele noastre pur şi simplu îţi poate lua ani întregi să mai găseşti un al asemenea exemplar, şi cel mai probabil nu-l vei găsi în aceeaşi ţară. Pentru unii, poate părea un model fără mare valoare emoţională, pentru alţii, însă, e parte a unor amintiri de viaţă şi a unor sentimente de care sunt ataşaţi şi acum. Şi anume aceste sentimente de obicei te motivează cel mai mult să alegi o maşină clasică sau alta.
0
11,084
GALERIE FOTO (3 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!