Dieselgate francez: Renault este învinuită de manipularea emisiilor propulsoarelor pe motorină

9 Iunie 2021, 17:09
Denis Godorozea
Ecourile scandalului supranumit Dieselgate se fac auzite şi în prezent, cu noi amenzi şi sentinţe pronunţate de instanţe, dar printre cele mai importante efecte provocate de gafa ruşinoasă în industria auto este controlul minuţios din partea autorităţilor şi normele de poluare sufocante. Volkswagen Group a devenit primul constructor auto care a fost prins cu manipulări de emisii, dar se pare că metode similare au fost puse pe roate şi de alţi constructori.
Din 2017 în Franţa a demarat o anchetă amplă pe marginea suspiciunilor de manipulare a emisiilor de Renault. Anchetatorii au stabilit că anumite modele din gama constructorului francez, echipate cu motoare diesel, depăşesc de zece ori nivelul maxim admis de emisii de oxizi de azot. Însă acele modele fusese comercializate fără careva impedimente şi sancţiuni, alături de maşini care corespund în totalitate normelor.
Procurorii consideră că Renault utiliza soft special pentru a impune un regim de funcţionare mai lejer, ecologic, atunci când maşinile erau supuse testărilor de emisii, însă într-un regim normal de exploatare emisiile creşteau considerabil. Deci, ar fi vorba despre un şiretlic asemănător cu cel la care au recurs cei de la Volkswagen. În replică, însă, reprezentanţii Renault neagă toate acuzaţiile şi susţin că compania nu a utilizat vreodată dispozitive sau soft-uri pentru a reduce nivelul de emisii.
Dacă au fost admise şiretlicuri în vederea reducerii nivelul de emisii abia urmează să stabilească instanţa. Acum procurorii francezi au obligat compania să depună o cauţiune în valoare de 24 milioane euro şi să garanteze acoperirea cheltuielilor de 60 milioane euro în cadrul procesului judiciar. În cazul în care compania va fi găsită vinivată, pe lângă aceste cheltuieli ar putea să fie impusă să achite şi amenzi usturătoare.
0
1,158
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!