Dronele, ajutor tot mai important pentru poliţia din ţările europene: ar putea acestea înlocui o parte din poliţişti?

8 Iunie 2021, 11:44
Ilie Toma
Acum mai bine de o lună publicam informaţii despre primele testări ale dronelor, efectuate de poliţia din Ungaria, pentru a supraveghea traficul rutier. Aparatele lor zburătoare fixau atât încălcările de viteză, cât şi alte încălcări, precum traversarea la roşu, intrarea în direcţii interzise sau chiar încălcarea marcajelor. Acum, însă, poliţia din Germania raportează despre ultimele sale evoluţii în folosirea dronelor, şi se pare că poliţiştii germani au ajuns mult mai departe cu acestea, întrucât au experienţă de mai mult timp în folosirea lor.
Aşadar, mai multe diviziuni ale forţelor de ordine germane folosesc deja cu succes dronele. Şi aici există drone de monitorizare a traficului, ele putând fi operate de la distanţă mare, uneori chiar din sediul poliţiei. În Germania uneori se pot vedea deja drone survolând zonele apropiate autostrăzilor sau zonelor-cheie cu risc temporar sporit. De asemenea, poliţia raportează că a început a folosi dronele şi pentru documentarea accidentelor mai mari, imaginile surprinse de acestea ajutând la estimarea mai rapidă a situaţiei, la decizii tactice mai rapide de intervenţie, iar ulterior şi la documentarea eficientă a cazului.
O altă aplicare modernă e cea folosită de poliţia de frontieră, care monitorizează astfel zonele de graniţă mult mai eficient, mai ales dacă dronele sunt dotate cu camere cu infraroşu. Acelaşi tip de drone a început a fi folosit acum cu succes de poliţia din Germania şi la căutările de persoane. Înainte, erau nevoie de detaşamente numeroase de poliţişti şi persoane ajutătoare, care porneau în căutarea unor persoane dispărute, prin păduri, câmpii, etc. Acum, dronele fac acest lucru mult mai eficient, cuprinzând o arie mult mai mare într-un timp mai scurt, iar graţie camerelor cu infraroşu şi recunoaşterii faciale pot ajuta rapid la identificarea persoanelor rătăcite. Poliţia raportează că deja a avut câteva asemenea operaţiuni de succes în ultima perioadă.
Cu alte cuvinte, aceste drone reuşesc să facă sau să ajute într-un spectru tot mai larg din munca poliţiei — de la monitorizare de trafic şi capturarea încălcărilor, până la ajutor în accidente rutiere sau chiar operaţiuni de patrulare şi găsire a persoanelor dispărute sau fugare. Probabil, se poate spune că încă o componentă de science fiction se instalează tot mai dominant ca o normalitate printre noi.

Vom ajunge oare la punctul în care va fi nevoie de mai puţini poliţişti, pentru că o bună parte din munca de rutină va fi făcută de drone?
0
1,076
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!